1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yılmaz: Kurulumu geciken depolamalı RES ve GES'lerin lisanslarını iptal ederiz

Yılmaz: Kurulumu geciken depolamalı RES ve GES'lerin lisanslarını iptal ederiz

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, verdikleri depolamalı rüzgar ve güneş önlisanslarının gerçekleşmesini beklediklerini, yatırımları yapmayan veya geciktirenlerin lisanslarını iptal edeceklerini söyledi. 

Yılmaz: Kurulumu geciken depolamalı RES ve GES'lerin lisanslarını iptal ederiz

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kurulu gücün 2 buçuk katı düzeyinde depolamalı rüzgar ve güneş önlisans başvurusu aldıklarını belirterek, yaklaşık 35 milyar dolar düzeyinde yatırımın gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda ‘Rüzgarın Yüzyılı’ ana temasıyla düzenlenecek olan 12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi, 7-8 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul Hilton Bomonti Hotel’de başladı. Kongre açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, rüzgarın daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya için, enerjide dışa bağımlılığını azaltan, kendine yeten, güçlü bir Türkiye için gerçek bir müjdeci olduğunu söyledi. 

Yılmaz, 2053 vizyonuyla hazırlanan kalkınma planı ve ulusal enerji eylem planlarında yer alan ithal kaynaklara bağımlılığın azaltılması, yenilenebilir enerji kaynakların elektrik üretimindeki payının arttırılması, net karbon sıfır hedefine ulaşılması hedeflerinin ulaşılması zor hedefler olmadığını belirterek, depolamalı RES ve GES’lerin bu hedeflere ulaşma yolunda en önemli adımlar olduğunu kaydetti. 

280 milyar dolar düzeyinde bir yatırım iştahı ile karşılaştıklarını ifade eden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“2023-2028 dönemi için TEİAŞ tarafından ilan edilen bağlanabilir kapasitelerin tamamı için kurulu gücü 260 bin MW’ı aşan -yani kurulu gücümüzün 2 buçuk katı düzeyinde olan- 5 bin 968 depolamalı rüzgar ve güneş önlisans başvurusu aldık. Bunun içinde 126 bin 729 MW gücünde 1883 adet RES başvurusu bulunuyor. Tahsis edilen yaklaşık 33 bin MW kapasite için 23 bin MW’ı aşan 428 adet başvuruya önlisans verdik. 

Bu başvurulardan toplam 12 bin MW gücündeki 176 adedi RES, 11 bin MW gücündeki 252 adedi ise GES kapsamındadır. Ve bu önlisansların karşılığı olarak sahaya yaklaşık 35 milyar dolar düzeyinde yatırımın yansımasını bekliyoruz. Burada tabii “bekliyoruz” ifadesi bu yatırımların sahaya yansımasındaki duruşumuzu ve kararlılığımızı göstermek açısından çok yeterli değildir.

Daha net bir ifade ile bu önlisansların karşılığı olan yatırımları sahada ya göreceğiz ya göreceğiz. Eğer ilgili şirket sorumluluğunu yerine getirmiyorsa, yatırımları geciktiriyorsa, hiç kusura bakmayacak… Lisanslarını iptal edeceğiz.”

 

Rüzgar yatırımları artacak

Rüzgar yatırımları artacak

.

Önceki ve Sonraki Haberler