1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yılmaz: Şebekesi akıllanmayan dağıtıcı oyun dışı kalır

Yılmaz: Şebekesi akıllanmayan dağıtıcı oyun dışı kalır

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji sektöründe başarının temelinin akıl olduğunu belirterek, akıllı şebeke yatırımlarını yapmayan...

Yılmaz: Şebekesi akıllanmayan dağıtıcı oyun dışı kalır

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji sektöründe başarının temelinin akıl olduğunu belirterek, akıllı şebeke yatırımlarını yapmayan şirketlerin oyun dışı kalacakları uyarısında bulundu.

6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG 2018) açılışında konuşan Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, aklı kullanmadan enerji sektörü yönetiminin başarılı olamayacağına vurgu yaparak, 2018 ve sonrası şirketlerden akıllı şebeke ve alt sistemlerine yönelik yatırım yapmalarını beklediklerini belirtti. Yılmaz, “Bütün şirketler ya akıllanacak ya da bu sektörden aklanacaktır.” İfadesini kullandı. 

EPDK olarak hem üretim hem dağıtım şirketlerinini akıllı sistemleleri kullanması açısından gayret sarf ettiklerin ve bu konuda da epeyce mesafe aldıklarını ifade eden Yılmaz, “Doğalgaz dağıtım sistemini sıfırdan kurarken bunları düşünerek sistemimizin alt yapısını buna göre oluşturduk. Burada doğalgaz dağıtım şirketlerini de kutlamak istiyorum. ERRA’da özellikle doğalgaz dağıtım sistemimiz örnek alınıyor. Birçok ülke bizden yardım talebinde bulundu.” dedi.

TÜRKİYE’Yİ ÇÖPLÜK HALİNE GETİRECEK AR-GE PROJELERİNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

İleri teknolojilerin şebekelere kazandırılmalarını öngören Ar-Ge çalışmalarını desteklediklerini ifade eden Yılmaz,  200 milyon TL Ar-Ge ve 1 milyar TL şebeke işletim sistemeleri yatırımları planladıklarını kaydetti. Ocak 2018 fiyatları ile 164 milyon lira değerinde toplam 151 Ar-Ge projesini kabul ettiklerini de sözlerine ekledi. 

Bunun asla yeterli olmadığını belirten Yılmaz, ülkemizde elektrik şebekesinin santrallerde üretilen elektriğin tüketim noktalarına ulaştırılması ile oluştuğunu ve bu tek yönlü akışı değiştirmemiz gerektiğini, burada da akıllı şebekelere büyük iş düştüğünü kaydetti. Yılmaz, “Arge birimlerinin bütün şirketlerde kurulmasını ve istihdama da katkı sağlamasını bekliyoruz. Ama Türkiye’yi çöplük haline getirecek projelere de tahammülümüz yoktur.” dedi. 

Raşit Kırkağaç / Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler