1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yırca`daki termik kamulaştırmasına Danıştay iptali

Yırca`daki termik kamulaştırmasına Danıştay iptali

Enerji Günlüğü - Manisa Soma'da termik santral yapımı için alınan acele kamulaştırma kararı Danıştay tarafından iptal edildi.Danıştay, Manisa'nın...

Yırca`daki termik kamulaştırmasına Danıştay iptali

Enerji Günlüğü - Manisa Soma'da termik santral yapımı için alınan acele kamulaştırma kararı Danıştay tarafından iptal edildi.

Danıştay, Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca Mahallesi'nde 6 binin üzerinde zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun acele aldığı kamulaştırma kararını esastan iptal etti. Daha önce, yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.  

Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre,Yırca Köylüleri'nin avukatı Deniz Bayram, "Artık bu kararla ortak oraya termik santral yapılamaz" dedi.

Kolin Grubu, 7 Kasım'da termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytin ağaçlarını üzerlerindeki henüz hasat edilmemiş ürünle birlikte, bölgeye getirttiği iş makineleriyle söktürmüştü. Bölgede nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen yapılan ağaç kesimi ve sökümünün ardından Danıştay 6'ncı Dairesi'nden, santral sahası için gereken sahanın 'acele kamulaştırılması' kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı gelmişti.

Bunun üzerine de araziyi çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından sökülmüş, sahaya yeni zeytin fidanları dikilmişti. Danıştay'ın kararının ardından 50'si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine şirket tarafından son verilmişti.

Kökünden sökülüp kırılan toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edilmişti.

Danıştay 6'ncı dairesi termik santral yapılacak alan için daha önce geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdiği köylülerin müracaatını görüşüp kararını verdi. Danıştay 6'ncı Dairesi Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti.

Kararı dün akşam öğrenen Yırcalı Muhtarı Mustafa Akın, "Hep söylediğimiz karar çıktı" dedi. Köylülerin avukatı Deniz Bayram İse, "Bu karar bakanlar kurulunun acele kamulaştırma kararını tamamen yok saymaktadır. Bu kararla orada termik santral yapılamaz" diye konuştu.

MUHTAR OYNAYARAK KUTLADI

Yırcalılar ve köy muhtarı Mustafa Akın Danıştay 6. Daire'nin termik santral için esastan iptal kararını oynayarak kutladı. Köylüler "Şimdi hedefimiz 6 bin ağaç için tazminat almak" derken avukatları Deniz Bayram kararı Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'ya armağan ettiklerini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler