1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yoksul ülkelerde güneş elektriği kullanımı arttı

Yoksul ülkelerde güneş elektriği kullanımı arttı

Afrika'da şebekeden bağımsız güneş enerjisinden yararlanan insan sayısı 2021'de 52,6 milyona ulaştı.

Yoksul ülkelerde güneş elektriği kullanımı arttı

Enerji Günlüğü - Gelişmekte olan ülkelerde şebekeden bağımsız güneş elektriği kullanan insan sayısı 2012'de 15,4 milyon iken 2021'de 112 milyona yükseldi. 

Son rakamlara göre, küresel olarak elektriğe erişimi olan insanların yüzdesi son yıllarda kademeli olarak arttı, ancak 733 milyondan fazla insan hala elektriğe erişimden yoksun durumda. Şebekeden bağımsız ve merkezi olmayan enerji sistemleri, özellikle dünyanın en düşük enerji erişim oranlarına sahip olan Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da, bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. 

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) yeni raporu Şebeke Dışı Yenilenebilir Enerji İstatistikleri 2022, şebeke dışı yenilenebilir enerji kaynaklarının Covid-19 salgınının zorluklarına rağmen büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Rapor, 2012-2021 dönemi için Afrika, Asya, Orta ve Güney Amerika, Okyanusya, Orta Doğu, Güney Amerika ve Karayipler’deki mini şebekeleri, yemek pişirme ve aydınlatma için biyogazı, şebekeden bağımsız güneş elektriğini, pompaları ve ev tipi güneş sistemlerini kapsayan istatistikler sağlıyor.

Rapora göre, yalnızca Afrika'da şebekeden bağımsız güneş ışıklarından yararlanan insan sayısı 2021'de 52,6 milyona ulaştı. Gelişmekte olan ülkelerde şebekeden bağımsız güneş ışığı kullanan insan sayısı da 2012'de 15,4 milyon iken 2021'de 112 milyona yükseldi. Ayrıca 2021 itibariyle 122 milyondan fazla insan yemek pişirmek için biyogazdan yararlandı. 

Önceki ve Sonraki Haberler