1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. YSG: Nükleerden vazgeçmek için hâlâ geç değil

YSG: Nükleerden vazgeçmek için hâlâ geç değil

Enerji Günlüğü - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSG) Fukuşima’nın 4. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada nükleer santralden vazgeçilmesini...

YSG: Nükleerden vazgeçmek için hâlâ geç değil

Enerji Günlüğü - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSG) Fukuşima’nın 4. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada nükleer santralden vazgeçilmesini istedi ve "hâlâ geç değil" mesajı verdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Sevil Turan ve Naci Sönmez tarafından yapılan açıklamada, Fukuşima’nın 4. yılında nükleerden vazgeçmek için hâlâ geç olmadığı ifade edildi.

11 Mart 2011 günü yaşanan Fukuşima nükleer faciasının yıldönümünde, nükleer santrallerinin yol açtığı zararlara dikkat çekilen açıklamada, “Fukuşima’da binlerce insan öldü,120 binden fazla insan yaşadıkları bölgeleri terk ederek, başka şehirlere göç ettiler. Nükleer felaket sonucu ortaya çıkan radyoaktif maddeler havaya, sulara karıştı ve karışmaya da devam ediyor. Sonuçlarının önümüzdeki yıllarda da çıkmaya devam edeceği kesin olan bu felaket sonrası binlerce insan-çocuk kanser oldu ve önümüzdeki yıllarda da olmaya devam edecek.” denildi.

8-15 Mart nükleer felaket haftasında tüm dünyada ve özellikle Japonya’da bu konuda farkındalık yaratmak için bir dolu etkinlik yapılacağı belirtilerek, bunlardan ilkinin 2009 yılında Bahreyn’de Birleşmiş Milletler tarafından yapılmış olan Afet Risklerinin Azaltılması konularının işlendiği Dünya Risk Konferansı’nın üçüncüsü olduğu ifade edildi. Hükümet yetkililerinin, parlamenterlerin, sivil toplum örgütlerinin, risk azaltımıyla ilgili çeşitli platformlardan binlerce katılımcının yer alacağı bu konferans çerçevesinde dünyadaki nükleer planlarının ve mevcut durumun da bir değerlendirmesinin yapılacağı hatırlatması yapıldı.

HÜKÜMETE UYARI

Ülkemizde nükleer santrallerin yapılmasına dair son yıllarda artan eğilim ve çabalar, yapılan anlaşmalar konusunda hükümetin bir kez daha uyarıldığı açıklamada, nükleer felaketin sadece ortaya çıktığı anda değil takip eden yıllar boyunca da kestirilemez biçimde doğayı ve yaşayan tüm canlıları nesiller boyunca etkileyecek ve yok edecek sonuçlara yol açacağı hatırlatıldı. Yapıldığı anda ortaya çıkan tahribatlar bir yana, önlenemeyecek felaketler için de güçlü bir risk taşıyan nükleer santral fikrinden vazgeçmek için henüz geç olmadığı ifade edildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Fukuşima’daki nükleer patlamanın etkilerini yönetirken aciz kalan ve iflas tehlikesi yaşayan Japonya'ya, yeni bir şans vererek adeta can simidi atan AKP Hükümeti,bölge insanlarını ve doğasını umursamadığını göstermiştir.. Dünyanın en kirli enerjisi için yapılan bu anlaşma kirli bir takım ilişkileri de akla getirmektedir.

Türkiye’nin nükleer enerjiden üretilecek elektriğe ihtiyacı yoktur. Devletin kendi kurumu TÜİK’in istatistiklerine göre iddia edildiği gibi enerji açığı değil, tersine enerji fazlası vardır. Kimsenin gerçekleşebileceğine inanmadığı 25 bin dolarlık kişi başına gelir hedefine yönelik enerji projeksiyonlarının aşağıya revize edilmesi ve santral inşaatlarının yeniden planlanması gerekmektedir.

Geleceğimizi, çocuklarımızı, yaşadığımız doğayı, havayı suyu geri dönülmez bir şekilde radyasyona maruz bırakmamak için bir an önce yapılmış yapılacak nükleer projelerin iptal edilmesini bekliyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler