1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yük alma/atma talimatlarında santrali koruyan fiyat verilecek

Yük alma/atma talimatlarında santrali koruyan fiyat verilecek

Acil durumlarda verilen yük alma ve yük atma talimatlarında ortalama fiyat ve PTF arasında fark varsa, ilgili saatin PTF fiyatı esas alınacak.

Yük alma/atma talimatlarında santrali koruyan fiyat verilecek

Enerji Günlüğü - Acil durumlarda verilen yük alma ve yük atma talimatlarında ortalama fiyat ve PTF arasında fark varsa, ilgili saatin PTF fiyatı esas alınacak.

Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmeliğin 75. maddesinin ikinci fıkrasına eklenen hüküm uyarınca; acil durumlarda yük alma talimatları için belirlenen aritmetik ortalama fiyatın ilgili saatin piyasa takas fiyatından düşük olması veya yük atma talimatları için belirlenen aritmetik ortalama fiyatın ilgili saatin piyasa takas fiyatından yüksek olması durumunda, ilgili saatin piyasa takas fiyatı, söz konusu talimatlar için uzlaştırma fiyatı olarak kullanılacak.

Yeni düzenlemeyle sonuna bir cümle eklenen 75. maddenin yeni hali şöyle bildirildi: “Dengeleme birimi olup dengeleme güç piyasası kapsamında teklif sunmamış olan veya dengeleme birimi olmayan üretim tesislerine sahip piyasa katılımcılarına, ilgili üretim tesisleri için Sistem İşlemecisi tarafından acil durum talimatı verilebilir. Bu talimatlar için uzlaştırma fiyatı olarak, talimatın yük alma yönünde olması halinde ilgili saatte verilmiş olan yük alma talimat fiyatlarının en yükseği, talimatın yük atma yönünde olması halinde ilgili saatte verilmiş olan yük atma talimat fiyatlarının en düşüğü kullanılır ve talimatlar net talimat hacminin belirlenmesinde kullanılmak üzere kayda alınır. İlgili saatte, acil durum talimatı ile aynı yönde talimat oluşmaması durumunda, bir önceki ay aynı yönde verilmiş olan teklif fiyatlarının aritmetik ortalaması söz konusu talimatlar için uzlaştırma fiyatı olarak kullanılır. Ancak yük alma talimatları için belirlenen aritmetik ortalama fiyatın ilgili saatin piyasa takas fiyatından düşük olması veya yük atma talimatları için belirlenen aritmetik ortalama fiyatın ilgili saatin piyasa takas fiyatından yüksek olması durumunda ilgili saatin piyasa takas fiyatı, söz konusu talimatlar için uzlaştırma fiyatı olarak kullanılır”.

Önceki ve Sonraki Haberler