1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yunanistan, İran petrol tankerine el koydu

Yunanistan, İran petrol tankerine el koydu

İran bandıralı petrol tankerine ABD'nin talebi üzerine Yunanistan kıyılarında el konuldu.

Yunanistan, İran petrol tankerine el koydu

Enerji Günlüğü - İran petrolü taşıyan bir petrol tankerine Yunanistan yakınlarında ABD’nin isteği üzerine Yunanistan tarafından el konuldu. 

Amerika Maliye Bakanlığı dün bir açıklama yaparak, İran ordusunun Devrim Muhafızları birimine bağlı Kudüs Gücü adına petrol kaçakçılığı yapan ve kara para aklayan Rusya destekli bir ağa yaptırım uygulama kararı aldığını bildirdi. Açıklamanın ardından Yunanistan kıyılarında İran bandıralı bir geminin alıkonulduğu ve geminin taşıdığı petrole ABD'nin talebiyle el konulduğu haberleri geldi. 

İran Limanlar ve Denizcilik Kurumu, olumsuz hava koşulları ve teknik sorunlar nedeniyle Yunanistan kıyılarına sığınan İran'a ait geminin alıkonulduğunu ve geminin taşıdığı petrole ABD'nin talebiyle el konulduğunu açıkladı.

İran bayrağı taşıyan Pegas isimli tanker ABD tarafından 22 Şubat tarihinde Rus bankası Promsvyazbank’a uygulanan yaptırımlar çerçevesinde yaptırım listesine alınmış 5 gemiden biriydi.

İRAN PROTESTO NOTASI VERDİ

İran, petrol tankerine el konulmasına tepki göstererek, Atina'ya protesto notası verdi. Tahran Yunanistan'ın petrol taşıyan İran bayraklı gemiyi alıkoyması üzerine bu ülkenin başkentteki maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. İran Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, bakanlığa çağrılan Yunan diplomata İran bayraklı geminin alıkonulmasına ilişkin Tahran'ın protesto notası iletildi. İran ayrıca, ABD’yi temsil eden İsviçre Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. 

Önceki ve Sonraki Haberler