1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yunanistan`ın BOTAŞ`ı Rus Gazprom`a satılıyor

Yunanistan`ın BOTAŞ`ı Rus Gazprom`a satılıyor

Enerji Günlüğü – Uzun bir süredir ekonomik kriz ile boğuşan Yunanistan, çareyi özelleştirme yolunda arıyor. Yunan Doğalgaz Şirketi DEPA’nın özelleştirilmesi...

Yunanistan`ın BOTAŞ`ı Rus Gazprom`a satılıyor

Enerji Günlüğü – Uzun bir süredir ekonomik kriz ile boğuşan Yunanistan, çareyi özelleştirme yolunda arıyor. Yunan Doğalgaz Şirketi DEPA’nın özelleştirilmesi için geçtiğimiz Şubat ayında resmi çağrı yapılmıştı.
Yunanistan’da özelleştirme programı kapsamına alınan DEPA’ya 12 ülkeden 17 talip başvuruda bulunmuştu. Özelleştirme kapsamında teklif veren 3 yabancı şirket olan Rusya’nın Gazprom, Sintez ve Azerbeycan’ın SOCAR şirketleri içerisinden Gazprom’un teklifi kabul edildi.
DEPA’nın 300 milyon avroluk nakit paraya sahip olduğu, DESFA’nın 2011 yılı karlarında büyük artış kaydedildiğini açıklanmıştı. Şirketin vergilerle birlikte tüketimden elde ettiği net kazancının 2010 yılına kıyasla yüzde 150 oranında arttığı, 86 milyon avro olarak gerçekleştiği bildirilmişti.
5 Kasım 2012 gününe kadar kabul edilen başvurular sonrasında Birlik Gazetesi’nin kaynaklarına göre, DEPA’nın Rus Gazprom’a satıldığı ileri sürüldü. Gazprom’un bu kararı alması karşılığında Yunanistan’ın South Stream boru hattı projesine katılma ve Ege adalarına elektrik sağlanması gibi konular üzerinde anlaşma sağlandığı dile getiriliyor.
Gerçekleştirilen özelleştirme sonucu Yunanistan için 1 milyar  avroluk bir gelir bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler