1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yurtdışında havadan madencilik hamlesi

Yurtdışında havadan madencilik hamlesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Özbekistan ve Sudan’da ruhsat alınan bölgelerde havadan maden röntgeni çekecek.

Yurtdışında havadan madencilik hamlesi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Özbekistan ve Sudan’da ruhsat alınan bölgelerde havadan maden röntgeni çekecek.

Türkiye, Milli Enerji ve Maden Politikası doğrultusunda enerji ve maden alanındaki tecrübesini yurtdışına da taşıyor. Sınır ötesi maden harekatı için düğmeye basan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden arama ruhsatı aldığı Özbekistan ve Sudan’da ruhsat alınan bölgelerde havadan maden röntgeni çekmek için düğmeye bastı. MTA Genel Müdürlüğü çalışmalarına Özbekistan’da başlarken, Sudan’daki saha Kasım veya Aralık aylarında incelenecek. Bu ülkelerde havadan jeofizik çalışmaları yapılarak maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeler tespit edilecek. 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) çalışmalarına Özbekistan’da başlarken, Sudan’daki saha kasım veya aralık aylarında incelenecek.

Özbekistan’a giden MTA ekibi ve uçağı yapılan kalibrasyon ayarları sonrası 23 Ağustos’ta ölçüm almaya başladı. Uçaklar üç ruhsat sahasında yaklaşık 20 bin kilometrelik uçuş ile tarama işini neticelendirecek. Çalışmaların teknik koşullar ve hava şartlarına bağlı olarak 30 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor.

SUDAN DA GÜN SAYIYOR

MTA’nın bir diğer sahası olan Sudan’da yürütülecek havadan jeofizik çalışması ise mevsim koşulları gereği kasım-aralık aylarında gerçekleştirilecek. MTA’nın sahip olduğu iki ruhsat sahasının yaklaşık 15 bin kilometrelik uçuş ile bir ayda taranabileceği öngörülüyor.

YURTDIŞI TECRÜBESİ EDİNİLİYOR

Özbekistan ve Sudan’daki sahalarda yürütülecek çalışmalarla yurtdışı deneyimi kazanılması amaçlanırken bu sayede elde edilen tanınırlık ile de diğer ülkelerden gelen taleplerin artacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE HAVADAN JEOFİZİKTE 7-8 ÜLKE ARASINDA

Potansiyel alanların belirlenmesinde anahtar rol oynayan havadan jeofizik çalışmalarının bir ruhsat alanında ilk aşamada yapılabilecek en hızlı sonuç veren metodlardan biri olduğu ifade ediliyor. Jeofizik çalışmalarının havadan yapılmasının 100 kat daha kısa sürede ve 29 kat daha ucuz olduğu belirtilirken halihazırda Türkiye’nin, uçuşundan verilerin toplanması ve işlenmesine kadar tüm süreci tek başına yürütebilecek 7-8 ülke arasında yer aldığı vurgulanıyor.

NOKTA ATIŞI YAPILACAK

Havadan jeofizik çalışmaları, yeni çalışılacak bölgelerin jeolojik özelliklerinin daha net bir şekilde görülmesini, bölgenin röntgenini çekerek maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgelerin tespit edilip alanların daraltılmasını sağlayacak. Elde edilecek veriler doğrultusunda hazırlanacak haritalar ve diğer bilgilerle nokta atışla arama ve sondaj yapılabilecek.

920 BİN METREKARE TARANDI

Havadan Jeofizik çalışmaları 2017 yılında Türkiye Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi kapsamında iki Cessna Grand Caravan EX uçağına gerekli cihaz, sensör ve donanımların entegre edilmesiyle başlanmıştı. Bu proje ile sadece 1/100.000’lik bir paftanın küçük bir kısmındaki 8 lokasyonda radyoaktif hammadde ve nadir toprak elementlerine yönelik alanlar tespit edilerek ruhsatları MTA’ya kazandırılmıştı. 23 Ağustos itibarıyla Türkiye genelinde 920 bin kilometrekarelik alanın taraması tamamlandı.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler