1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yürütme durdu ama Ilısu Barajı ve HES inşaatı durmadı...

Yürütme durdu ama Ilısu Barajı ve HES inşaatı durmadı...

Enerji Günlüğü - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Ilısu Barajı ve HES Projesi inşaatının, ilgili Başbakanlık genelgesinin bir maddesinin...

Yürütme durdu ama Ilısu Barajı ve HES inşaatı durmadı...

Enerji Günlüğü - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Ilısu Barajı ve HES Projesi inşaatının, ilgili Başbakanlık genelgesinin bir maddesinin iptali nedeniyle durdurulduğu yönündeki haberleri yalanladı ve inşaatın bitirilmesi çalışmalarının kararlılıkla devam ettiğini duyurdu.
DSİ'den yapılan yazılı açıklamada, Nisan 2012'de Resmi Gazete'de yayınlanan Ilısu Barajı ve HES Projesi konulu Başbakanlık Genelgesi'nin 7. maddesinde, "Projenin gerçekleştirilmesi için gerekli olan bütün altyapı ve üstyapı inşaatları için gereken tesislerin çevresel etki değerlendirmeleri yapılırken projenin, 7 Şubat 1993 tarihinden önce yatırım programına alınmış olması durumu dikkate alınacak ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinden muafiyet husus buna göre değerlendirilecektir. Proje için çevre mevzuatı uyarınca alınması gereken izinlere ilişkin talepler ile bu taleplere dayanılarak gerçekleştirilecek işlemler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bu hususta görevli diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle sonuçlandırılacaktır" hükmünün düzenlendiği anımsatıldı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA İNŞAATA ENGEL DEĞİL
Genelgenin bu hükmü içeren 7. maddesinin iptali istemiyle TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve Mimarlar Odası'nca Başbakanlık aleyhine Danıştay 14. Dairesi'nde açılan davada, 18 Ekim 2012 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verildiği hatırlatıldı. Medyada, yürütmenin durdurulmasına bağlı olarak Ilısu Barajı ve HES inşaatına ara verildiği yönünde haberler yer aldığına işaret edilen DSİ'nin açıklamasında "Ancak Danıştay'ın bu kararı herhangi bir şekilde inşaat faaliyetlerinin devam etmesine engel teşkil edecek nitelik taşımamakta, yalnızca ÇED yönetmeliği çerçevesinde yürütülmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Ilısu Barajı ve HES Projesi inşaatına kararlılıkla devam edilmektedir" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler