1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Yusufeli’ye Türkiye’nin en yüksek barajı

Yusufeli’ye Türkiye’nin en yüksek barajı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 3′üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak. Yusufeli Barajı’ndan yılda 1,827...

Yusufeli’ye Türkiye’nin en yüksek barajı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 3′üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak. Yusufeli Barajı’ndan yılda 1,827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek. Ortalama 2,2 milyar metreküp su depolanacak barajda 540 megawatt (MW) kurulu gücü bulunan hidroelektrik santralin devreye girmesiyle senede bin 827 milyar kilowatt saat (kwh) elektrik üretilmesi planlanıyor. Yusufeli Barajı yapımını Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat ve Limak İnşaat firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı 486 milyon TL ihale bedeli ile aldı. Öz kaynakla inşa edilecek olan baraj, ekonomiye senede 330 milyon TL katkı sunacak. Barajın inşaatında ortalama 1.000 kişi istihdam edilecek.

Gövde tipi çift eğrilikli ince beton kemer baraj olarak planlandığı belirtildi. 270 metre yüksekliğe sahip olacak barajın, kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3′üncü, Türkiye’nin ise en yüksek barajı olacak. Baraj gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon metreküp beton kullanılacak. Barajın inşaatında, 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşasını mümkün kılacak miktarda malzeme kullanılacak. Barajda 2.2 milyar metreküp su depolanacak. 540 megawatt kurulu gücündeki hidroelektrik santralin devreye girmesiyle yılda 1,827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek.”

 

Yusufeli Barajı yapım işinin 486 milyon lira bedelle ihale edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Baraj inşasını Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat ve Limak İnşaat firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı gerçekleştirecek. Öz kaynakla ve Türk mühendisler tarafından inşa edilecek Yusufeli Barajı, milli ekonomiye yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişi istihdam edilerek yöre ekonomisine katkıda bulunulacak.”

TÜRKİYE, DÜNYA SIRALAMASINDA 6′DAN 3′E YÜKSELECEK

Açıklamada, Türkiye’nin, 12.12.2012 tarihinde 112 tesis içinde hizmete aldığı Deriner Barajı ile kendi sınıfında Avrupa’nın 4, dünyanın 6′ncı en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajını inşa ettiği kaydedilerek, Yusufeli Barajı tamamlandığında 270 metre yükseklik ile Türkiye’nin bu alanda dünya üçüncülüğüne yükseleceği bildirildi.

 

Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajları şöyle:

1-Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre

2-Inguri Barajı (Gürcistan) : 271,5 metre

3-Vajont Barajı (İtalya) : 261,6 metre

4-Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre

5-Laxiwa Barajı (Çin) : 250 metre

6-Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre

Önceki ve Sonraki Haberler