1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yuvacık RES projesinde bir revizyon daha!

Yuvacık RES projesinde bir revizyon daha!

Enerji Günlüğü - Yuva Enerji, Yuvacık RES'in lisans sahasını kurumlar ve yöre halkının hassasiyeti ile önerileri göz önünde bulundurularak ağaç tahribatı...

Yuvacık RES projesinde bir revizyon daha!

Enerji Günlüğü - Yuva Enerji, Yuvacık RES'in lisans sahasını kurumlar ve yöre halkının hassasiyeti ile önerileri göz önünde bulundurularak ağaç tahribatı asgari olacak şekilde revize edecek.

Yuva Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi, daha önce üç defa revize ettiği Yuvacık RES projesinde bir değişikliğe daha gidiyor. Kocaeli İli, Gölcük İlçesi, Bursa İli, İznik İlçesi ve Sakarya İli, Pamukova İlçesi sınırları içerisinde planlanan 53 adet türbinden oluşan 120 MWm kurulu gücündeki, “ÇED Gerekli Değildir Kararı” verilen orman kesin izinleri alınmış ve imar planları onaylı lisanslı Yuvacık Rüzgar Enerjisi Santrali proje sahası esas alınarak, projenin kurulu gücünde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın, kurumlar ve yöre halkının hassasiyeti ile önerileri göz önünde bulundurularak ağaç tahribatı asgari olacak şekilde lisans sahası sınırında revizyon yapılarak Kocaeli İli, Gölcük İlçesi ve Bursa İli, İznik İlçesi sınırları içerisinde kurulması planlanan 53 adet türbin (20 adedi 3,8 MW, 11 adedi 2 MW ve 22 adedi 1 MW olmak üzere) ile toplamda 120 MWm enerji üretilmesi planlanıyor. 

300.000.000 TL bedelli proje ile ortalama yıllık 442.000.000 KWh/yıl enerji üretilmesi ve üretilen elektriğin tek hat şemasına uygun olarak İznik TM 154 kV yüksek gerilim bağlantı noktasına (İZNİK TM yapılana akdar PAŞALAR-ORHANGAZİ EİH’na T bağlantı yapılacaktır) bağlanması planlanıyor.

Kurulması planlanan 53 adet rüzgar türbininden; Bursa İli sınırları içerisinde 30 adet türbin, Kocaeli İli sınırları içerisinde 23 adet türbin kalmaktadır. Ayrıca, proje kapsamında 1 adet şalt sahasının yapımı planlanıyor.

PROJEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

İlk başta 37 adet türbin ile 120 MWm kapasiteli olarak, ardından da 53 adet türbin 120 MWm kapasiteli olarak planlanarak ÇED Gerekli Değildir kararı alındı. Ancak 53 adet türbin için uygun görülen alanda Meteoroloji Radar İstasyonu bulunması nedeniyle 20 adet türbin iptal edilerek 33 adet türbin kaldı. Söz konusu 20 adet türbinin iptali sonucunda, T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından lisans sahası sınırlarının yeniden belirlenmesi istendi. Böylece projede kapasite artışına gidildi.

Şimdi ise yer değişikliği yapılarak yeniden 120 MW'lık kapasite ile proje devam edecek.

YUVACIK RES KAPASİTE ARTIRACAK

YUVA ENERJİ, YUVACIK RES SAHASINI DEĞİŞTİRECEK

Önceki ve Sonraki Haberler