1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yüzde 50`si E.ON`a geçen Enerjisa hedef büyüttü

Yüzde 50`si E.ON`a geçen Enerjisa hedef büyüttü

Enerji Günlüğü - Sabancı Grubu'nun enerji şirketi Enerjisa, Avusturyalı Verbund'un hisselerini devralan E.ON ile yaptığı ortaklıkla birlikte hedef büyüttü....

Yüzde 50`si E.ON`a geçen Enerjisa hedef büyüttü

Enerji Günlüğü - Sabancı Grubu'nun enerji şirketi Enerjisa, Avusturyalı Verbund'un hisselerini devralan E.ON ile yaptığı ortaklıkla birlikte hedef büyüttü. Enerjisa faaliyet alanına doğalgaz ithalatı ve satışını da ekledi, elektrikteki kurulu kapasite hedefini de 5 bin MW'den 8 bin MW'ye yükselterek bunu 2020 yılına kadar gerçekleştireceğini duyurdu.
Enerjisa’daki VERBUND hisselerinin E.ON’a devrinin duyurulması amacıyla İstanbul'da düzenlenen toplantıya Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, E.ON CEO’su Johannes Teyssen ve VERBUND Yönetim Kurulu Üyesi Günther Rabensteiner’in yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, E.ON ile birlikte daha iddialı hedefler ve daha geniş iş kapsamı tanımladıklarını açıkladı. Sabancı, 1996 yılında ağırlıklı olarak Sabancı Holding şirketlerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Enerjisa’yı, Türkiye elektrik sektörünün ulaşmayı hedeflediği, liberal ve rekabetçi yapıya güvenerek, 2006 yılında, sektörün lider oyuncusu olacak şekilde yapılandırdıklarını söyledi. Avusturya’nın öncü enerji şirketlerinden VERBUND ile 2007 yılında yapılan yüzde 50-50 ortaklığın şirkete güç kattığını kaydeden Sabancı, Enerjisa’nın 1.700 MW'ı işletmede, 2.000 MW'ı inşa halinde toplam 5.000 MW'ı aşan bir elektrik üretim portföyü olduğunu ve dağıtımda 3,5 milyon müşteriye hizmet verdiğini söyledi.
Güler Sabancı "Ortağımız VERBUND, bu aşamada kendi odaklanma stratejileri doğrultusunda, Enerjisa'daki payını dünyanın en büyük özel elektrik ve doğal gaz şirketlerinden biri olan E.ON'a devretmeye karar vermiştir. Biz Sabancı Holding olarak, geniş tecrübe birikimi ve yenilikçiliğe odaklanan yaklaşımını Türkiye’nin hizmetine sunmaya karar veren E.ON'un, Enerjisa'ya ortak olmak istemesini mutlulukla kabul ettik" dedi.

GAZ İTHALATI VE TİCARETİ DE YAPACAK
Bu yeni dönemde E.ON ile birlikte, Enerjisa için daha iddialı hedefler belirlediklerini söyleyen ve bu hedefleri 2020 yılında 8 bin MW kurulu güç ile Türkiye'de tüketilen elektrik enerjisinin en az yüzde 10'unu üretmek ve elektrik dağıtımında 6 milyonun üzerinde müşteriye hizmet vermek olarak tanımladıklarının altını çizen Sabancı "Aynı zamanda, civar ülkelerde elektrik sektöründeki iş fırsatlarını da değerlendirerek, Enerjisa'nın bölgesel bir şirket olarak büyümesi konusunda da birlikte çalışacağız. Öte yandan, Enerjisa'nın iş kapsamına Türkiye doğal gaz sektöründe bir oyuncu olarak doğal gaz ithalatı ve ticareti alanındaki faaliyetleri de dahil edeceğiz" dedi.

E.ON: STRATEJİLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA TÜRKİYE'YE GİRDİK
E.ON CEO’su Johannes Teyssen da Türkiye enerji pazarına girmelerini kurumsal stratejilerinin uygulanmasında önemli bir adım olarak niteledi. Avrupa piyasaları dışında büyüme stratejilerinin E.ON'a değer katttığını belirten Teyssen, "Bu hisse devri de buna yönelik elverişli bir zemin hazırlıyor" dedi. Sabancı Holding'in eşsiz bir piyasa bilgisine sahip ve kendileri kadar iddialı  hedefleri olan bir ortak olduğunu vurgulayan Teyssen şunları söyledi:
"Sabancı Holding’in yeni ortağı olarak biz, konvansiyonel ve yenilenebilir enerji üretimi, yakıt tedariki, enerji dağıtımı ve enerji satışı alanlarındaki yetenek ve yetkinliklerimizi sunacağız. Sabancı Holding ile güçlerimizi birleştiriyor olmamız, şirketlerimiz, Türkiye ekonomisi ve enerji müşterileri için bir kazan-kazan fırsatıdır."

VERBUND: ENERJİSA'NIN DEĞERİ ARTTI
VERBUND Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Günther Rabensteiner ise hisselerin E.ON’a devriyle ilgili olarak "VERBUND’un Enerjisa’daki yüzde 50 hissesini, Almanya’da bulunan çeşitli hidroelektrik santrallerinin hisseleri ile varlık takası yoluna gitmesi, VERBUND tarafından belirlenen yenilenebilir enerji üretimi (hidro ve rüzgar enerjisi) ve ana pazarı olan kıta Avrupası’na odaklanma stratejisinin yanı sıra, aynı zamanda bugüne kadar Enerjisa’nın ticari değerinin artışının bir yansıması olarak da görülebilir" diye konuştu.
E.ON, Türkiye ve Avrupa'daki resmi kurumlardan gerekli izinleri aldıktan ve diğer gerekli süreçleri tamamladıktan sonra, 2013 yılının ilk çeyreğinde Enerjisa'da yüzde 50 paya sahip eşit ortak olarak yerini alacak.

Önceki ve Sonraki Haberler