1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yüzde 50’ye yakın verimlikli güneş hücresi geliştirildi 

Yüzde 50’ye yakın verimlikli güneş hücresi geliştirildi 

ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuarı’nda (NREL) bilim insanları yaklaşık % 50 verimliliğe sahip bir güneş hücresi ürettiler.

Yüzde 50’ye yakın verimlikli güneş hücresi geliştirildi 

Enerji Günlüğü - ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuarı’nda (NREL) bilim insanları yaklaşık % 50 verimliliğe sahip bir güneş hücresi ürettiler.

ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuarı’nda (NREL) John Geisz liderliğinde çalışmalar yürüten bir grup bilim insanı şu ana kadar kaydedilen en yüksek verimlikli güneş hücresi geliştirdiler. Geliştirilen altı eklemli güneş hücresi, konsantre aydınlatma altında % 47,1 verimliliğe sahip. Aynı hücrenin bir varyasyonu da tek güneş aydınlatması altında % 39.2 verimlilik sağladı. 

Yüzde 47,1 verimliliğe sahip hücrenin altı bileşiminin her biri (fotoaktif katmanlar), güneş spektrumunun belirli bir kısmından ışık yakalamak için özel olarak tasarlandı. Güneş hücresi, bu bileşimlerin performansını desteklemek için yaklaşık 140 farklı III-V materyali katmanı içeriyor ve yine de bir insan saçından üç kat daha ince.

IŞIĞI YAKALAYIP ODAKLAYARAK VERİMLİLİĞİ ARTTIRABİLİRSİNİZ

Ekip lideri Geisz, bu cihazın çok bileşimli güneş hücrelerinin olağanüstü potansiyelini gösterdiğini kaydetti. Ekipten Ryan France ise altı bileşimli güneş hücresinin, yoğunlaştırıcı fotovoltaiklerde kullanım için çok uygun olduğunu belirterek, “Maliyeti azaltmanın bir yolu, gerekli alanı azaltmaktır. Ve bunu, ışığı yakalamak ve ışığı bir noktaya odaklamak için bir ayna kullanarak yapabilirsiniz. Işığı konsantre ederek çok daha az yarı iletken malzeme kullanırsınız. Bunun dışında, ışığı yoğunlaştırdıkça verimliliğin artması gibi bir ek avantaj da elde edersiniz” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler