1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Zengene: İran’dan petrol alan tek Avrupa ülkesi Türkiye

Zengene: İran’dan petrol alan tek Avrupa ülkesi Türkiye

Enerji Günlüğü - İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, ABD’nin yaptırım muafiyetine rağmen Yunanistan ve İtalya’nın kendilerinden petrol almamasını...

Zengene: İran’dan petrol alan tek Avrupa ülkesi Türkiye

Enerji Günlüğü - İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, ABD’nin yaptırım muafiyetine rağmen Yunanistan ve İtalya’nın kendilerinden petrol almamasını eleştirerek, İran'dan petrol alan tek Avrupa ülkesinin Türkiye olduğunu açıkladı.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, ABD'nin geçen Kasım ayında Tahran'a uygulamaya başladığı yaptırımlarla ilgili açıklamada bulundu. Zengene, "Amerika, Yunanistan ve İtalya'ya muafiyet tanıdı. Ama iki ülke de (buna rağmen) İran'dan petrol almıyor. Bu konudaki sorularımızı da cevapsız bırakıyorlar. Türkiye dışında hiçbir Avrupa ülkesi İran'dan petrol almıyor” dedi. 

Zengene, Amerikan yaptırımları nedeniyle 1980'li yıllardaki İran-Irak savaşı dönemine kıyasla daha zor bir durumda olduklarını ancak ABD'nin Tahran'ın petrol ihracatını sıfırlamasına izin vermeyeceklerini belirtti. 

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmiş ardından kademeli olarak Tahran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Washington aralarında Türkiye, Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Tayvan, Yunanistan ve İtalya’nın da bulunduğu 8 ülkeye geçici muafiyet sağlayarak yaptırımların dışında tutmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler