1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Zilan HES kapasite arttırıyor

Zilan HES kapasite arttırıyor

Enerji Günlüğü - Gökakım Elektrik, Van’ın Erciş ilçesinde yer alan Zilan deresinde kuracağı HES'in kapasitesini 6.07 MW'a çıkaracak.Gökakım Elektrik...

Zilan HES kapasite arttırıyor

Enerji Günlüğü - Gökakım Elektrik, Van’ın Erciş ilçesinde yer alan Zilan deresinde kuracağı HES'in kapasitesini 6.07 MW'a çıkaracak.

Gökakım Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Van ili Erciş ilçesi Zilan Deresi mevkiinde kurulması planlanan ve Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 30.03.2012 tarih ve 1318 sayılı yazısı ile 30.03.2012 tarih ve 14 Karar No’lu ÇED Gerekli Değildir Kararı verilen Zilan Regülatörü ve HES projesinde kapasite artışına gidiliyor.

Toplam maliyeti 18.553.749,00 TL olarak hesaplanan Proje revizyonu ve kapasite artışı projesi ile fizibilite raporuna göre, Zilan Deresi üzerinde 1 adet regülatör inşa edilecek ve bu regülatör ile toplanan su, kanal vasıtası ile yükleme havuzuna iletilecek ve yükleme havuzundan alınan su, cebri boru ile tek bir santral binasına düşürülerek enerjisi alınacak. Daha önceden planlanan santralin kurulu gücü 5,149 MW olmasına karşılık yapılan revize ile kurulu gücü 6,32 MWm/6,07 MWe çıkarılacak.

Zilan Regülatörü ve HES devreye girdiğinde 6322 kW kurulu gücünde toplam 20.085.035 kWh enerji üretecek. Üretilecek enerjinin ulusal elektrik şebekesine verilebilmesi amacıyla yaklaşık 6.0 km mesafedeki Koçköprü Barajı Şalt Sahası’na bağlanması planlanıyor.

Proje yöre halkı tarafından büyük bir tepki ve dirençle karşılanıyor.

PROJE İLE İLGİLİ ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu. ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Van Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler