1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zimbabve: Afrika'nın yenilenebilir enerjide örnek ülkesi

Zimbabve: Afrika'nın yenilenebilir enerjide örnek ülkesi

Enerji Günlüğü - Zimbabve, Enerji Bakanlığı bünyesinde bir yenilenebilir enerji birimi oluşturarak yenilenebilir enerji kapasitesini arttırıyor.23. Dünya...

Zimbabve: Afrika'nın yenilenebilir enerjide örnek ülkesi

Enerji Günlüğü - Zimbabve, Enerji Bakanlığı bünyesinde bir yenilenebilir enerji birimi oluşturarak yenilenebilir enerji kapasitesini arttırıyor.

23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında “Afrika Yenilenebilir Enerji Güncellemesi: Büyüme Gerçekliği” başlıklı bir oturumda konuşan Zimbabve Enerji ve Elektrik Kalkınma Bakanı Samuel Undenge, ülkesinde yenilenebilir enerji konusunda başarılı bir program başlatıldığını ve bunda devletin önemli bir rol üstlendiğini söyledi. 

Enerji Bakanlığı bünyesinde bir yenilenebilir enerji birimi oluşturduklarını kaydeden Bakan Undenge şöyle dedi: 

“Bu birim, hem kamudaki hem özel sektördeki yenilenebilir enerji kurulumlarının işlerini kolaylaştırmaya çalışıyor. Geleneksel olarak hidroyu kullanıyoruz. Eskiden yüzde 40 hidro yüzde 60 termal kullanırdık. Hidro yatırımlarını şu anda teşvik ediyoruz. Enerji sektörü ülkemizde liberalleştirilmiş. Yakın zamanda büyük bir güneş enerjisi santrali programı da başlatıldı. Devlet, her biri 100 MW olmak üzere üç ihale yaptı. Bu, pek çok yatırımcının ilgi duyduğu bir alan” dedi. 

Evlere kurulum yapılmasına dönük bir program da geliştirdiklerini kaydeden Undenge “Tüketimimizin yüzde 40'ı hanelerde yapılıyor. Hanelerde çatılara güneş panelleri kurularak 300 ila 400 MW4lik bir tasarruf sağlayabileceğimizi hesapladık” diye konuştu. 

9000 KAMU BİRİMİNE ELEKTRİK ULAŞTIRILDI

Zimbamve’de kırsal alanlara enerji iletiminin güçlüklerine değinen Undenge, yaklaşık 9000 kamu birimine elektrik ulaştırdıklarını belirti. Undenge, kırsal alandaki konutların da maliyetin yarısını üstlenerek elektriğe erişebildiğini kaydetti.

ZİMBABVE'DE İŞLER NİSPETEN HIZLI YÜRÜYOR

Undenge, “Devletin hızı yatırımcının beklentilerini karşılayabiliyor mu?” sorusuna “Zimbabve’de işler nispeten hızlı yürüyor. Ama bazı enerji projeleri çok büyük. Dolayısıyla gereken değerlendirme süresi çok uzun” karşılığını verdi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler