1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zonguldak Ticaret Odası’ndan ÇATES’in özelleştirilmesine eleştiri

Zonguldak Ticaret Odası’ndan ÇATES’in özelleştirilmesine eleştiri

Enerji Günlüğü- Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Demir, kentte kurulu Çatalağzı Termik Santralinin (ÇATES) özelleştirilmesiyle...

Zonguldak Ticaret Odası’ndan ÇATES’in özelleştirilmesine eleştiri

Enerji Günlüğü- Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Demir, kentte kurulu Çatalağzı Termik Santralinin (ÇATES) özelleştirilmesiyle ithal kömür kullanan bir yapıya dönüşme ihtimalinin yüksek olduğunu, bunun da 17 bin kişinin işsiz kalmasına yol açabileceğini ileri sürdü.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, bölgeden çıkarılan kömürün kullanıldığı özelleştirme sürecindeki ÇATES’in havzadaki madencilik faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin teminatı olarak işlev gördüğünü belirtti.

ÖZELLEŞTİRME SONRASI KÖMÜR KAYNAĞI BELİRTİLMEYEN TEK SANTRAL

Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca farklı bölgelerdeki 3 santralin daha varlık satışının yapılacağını aktaran Demir, özelleştirme sonrasında kullanacağı kömür kaynağı belirtilmeyen tek santralin ÇATES olduğunu savundu.

Demir, ÇATES'in havzada üretilen taş kömürünün zenginleştirilmesi işleminde ortaya çıkan düşük kalorili ürünlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla işletmeye alındığına işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Santralde ithal kömür kullanılması halinde özel sektör firmaları ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) üretimi sürdüremeyeceği için 17 bin kişi işsiz kalacaktır. Santralin havzadaki kömürü tüketmeye devam etmesi hem TTK hem de özel sektör için hayati önemdedir. Mevcut piyasa koşulları, tesisin konumu ve gerçekleşen uygulamalar dikkate alındığında, bu özelleştirme yöntemiyle ÇATES’in tamamen ithal kömür kullanan bir yapıya dönüşme ihtimali yüksektir.

ÇATES’te ithal kömür kullanılması halinde özel sektör kömür firmaları üretimini sürdüremeyecek, gelecek yıl sona erecek maden kira sözleşmelerini de yenilemeyecek. Yaklaşık 5 bin 500 kişinin doğrudan istihdam edildiği bu sektör kısa sürede devre dışı kalacaktır. Cirosunun önemli bir kısmını kaybedecek olan TTK’nın da bu koşullarda üretime devam etme imkanı azalacak ve 11 bin 500 kişinin çalıştığı kurumun hızla tasfiyesi gündeme gelecektir." 

“İHALE ŞARTNAMESİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Demir, özel sektörün üretimine devam etmesi durumunda 20 yılda devlete vereceği payın 800 milyon liraya ulaşacağını belirterek, ÇATES'in mevcut ihale şartnamesinin gözden geçirilmesini talep etti.

Önceki ve Sonraki Haberler