1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Zorlu, Alaşehir’deki hibrit santralinde üretime başladı

Zorlu, Alaşehir’deki hibrit santralinde üretime başladı

Zorlu Enerji, Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’nde, aynı anda jeotermal ile güneşten enerji üretecek olan birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisini devreye aldı.

Zorlu, Alaşehir’deki hibrit santralinde üretime başladı

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, Alaşehir Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi sayesinde 17 bin hanenin elektriğinin temiz enerjiden sağlanabileceğini söyledi.

Jeotermale dayalı 305 MW’lik kurulu gücü ile en büyük jeotermal elektrik santrali (JES) yatırımcısı konumundaki Zorlu Enerji, Manisa’daki Alaşehir JES’i, ilave güneş enerji santrali (GES) ile hibrit elektrik üretim tesisine çevirdi. Jeotermalin yanı sıra, rüzgar, doğalgaz ve hidroelektrik santralleri ile Türkiye’nin en büyük elektrik üreticilerini içeren, Enerji Günlüğü MW100 listesindeki aktörler arasında yer alan Zorlu Enerji, Manisa’da kurulu bulunan Alaşehir JES sahasındaki 3.75 MW’lik ilave kaynak güneş enerji santralini devreye aldı. 

KURULU GÜÇ 48,75 MW’E YÜKSELDİ

Alaşehir’deki hibrit santral, bu haliyle Türkiye’de giderek yaygınlaşması beklenen birleşik enerji santral örneklerinden biri olacak. Alaşehir JES’e ilave GES, 6.2 hektarlık alanda her biri 115 Wp gücünde toplam 31.200 adet ince film güneş paneli kullanılarak inşa edildi. Zorlu Enerji’nin İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, Alaşehir JES’in kurulu gücünün, ilave kaynak GES’İN devreye alınmasıyla 48,75 MW seviyesine yükseldiğini söyledi.

EKONOMİYE 4,5 MİLYON TL KATKI SAĞLAYACAK

Alaşehir Birleşik Elektrik Üretim Tesisi, sisteme enerji vermeye başladı. Güneş destekli hibrit santrale dönüştürülmesiyle birlikte Alaşehir Birleşik Elektrik Üretim Tesisleri yılda 6 milyon kWh elektrik üretecek. Alaşehir hibrit santrali sayesinde 9 bin ağacın fotosentez yoluyla absorbe edebildiği, yılda 3.600 ton karbondioksit (CO2) salımının önüne geçilecek. 

HİBRİT SANTRAL YATIRIMLARI DEVAM EDECEK

Hibrit yatırımı sayesinde ülke ekonomisine 4,5 milyon TL’lik katkı sağlanacağını kaydeden Ali Kındap, benzeri yatırımlara devam edeceklerini vurguladı. Kındap “Sırada Kızıldere II ve III santrallerimiz var. Bu tesislerimizde Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi kapasite tahsisi için başvuru yapıyoruz” dedi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler