1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Zorlu Denizli’de Kızıldere JES’lerin beşincisini kuracak

Zorlu Denizli’de Kızıldere JES’lerin beşincisini kuracak

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji, Denizli’nin Sarayköy ilçesinde kurduğu Kızıldere JES’lere 50 MW’lık beşincisini de ekleyecek.Zorlu Doğal Elektrik...

Zorlu Denizli’de Kızıldere JES’lerin beşincisini kuracak

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji, Denizli’nin Sarayköy ilçesinde kurduğu Kızıldere JES’lere 50 MW’lık beşincisini de ekleyecek.

Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Denizli ili, Sarayköy ilçesi sınırları içerisinde Köprübaşı, Karataş ve Sazak mahalleleri mevkiinde Kızıldere-V Jeotermal Enerji Santrali’nin (JES) yatırımı planlanıyor.

Kızıldere-V Jeotermal Enerji Santralinin toplam kurulu gücü 50 MWe olup, hedeflenen kurulu gücün Binary Sistem teknolojisi ile elde edilmesi planlanıyor. Santralin faaliyeti sırasında maksimum 2600 ton/saat jeotermal akışkan kullanılması planlanıyor. 

Ekonomik ömrü 30 yıl olarak hesaplanan santralin yaklaşık 500 milyon liraya malolması bekleniyor. Santralin kurulumunda işletme öncesi dönemin toplam 60 ayda bitirilmesi planlanıyor.

SANTRAL İÇİN 14 KUYU AÇILACAK

Jeotermal enerji santralinde üretilmesi hedeflenen yıllık enerji miktarı 350 GWh/yıl olup, üretilecek enerjinin 154 kV gerilime sahip enerji iletim hattı ile enterkonnekte sisteme verilmesi planlanıyor. Santral için gerekli olan jeotermal kaynak için toplam 14 adet jeotermal kuyu açılacak. 

Türkiye’nin ilk jeotermal santrali olan 15 MW’lık Kızıldere I Jeotermal Santrali’ne ilave olarak, 2013 yılında 250 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen 80 MW kurulu güce sahip Kızıldere II Jeotermal Santrali’nin devreye alınmasıyla Zorlu Enerji’nin bu sahadaki toplam kurulu gücü 95 MW’a ulaştı. Yine 99.49 MW’lık   Kızıldere Jeotermal Elektrik Santrali Projesi III Ünite 1 de geçen yıl devreye alındı.  65,51 MW’lık Kızıldere Jeotermal Elektrik Santrali Projesi III Ünite 2’nin yapımına devam ediliyor.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler