1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zorlu Enerji Türkiye’yi şarj ağlarıyla örecek

Zorlu Enerji Türkiye’yi şarj ağlarıyla örecek

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonları ağı kuracaklarını söyledi. Sinan Ak,...

Zorlu Enerji Türkiye’yi şarj ağlarıyla örecek

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonları ağı kuracaklarını söyledi. 

Sinan Ak, İstanbul’da düzenlenen ISTRADE 3. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, elektrik ticaretinde halen en fazla bir iki yıllık sözleşmeler yapılabildiğini belirtti. “3-5-7 yıllık sözleşmeler yapmamız lazım” diyen Ak şöyle devam etti: 

“Yenilenebilir enerjinin de tarifelerdeki yükü kalkıyor. Bu ne demek, yeni yapılacak güneş rüzgar gibi kaynaklardan üretim yapacak santrallerin uzun dönemli kontratlar imzalaması gerekiyor. Elektrik ticareti yapan bizlerle imzalaması gerekiyor.”

Elektrik ticareti sektörünün önünün açıldığını ifade eden Ak, “Gerçekten hem Bakanlık hem de EPDK’ya ciddi anlamda teşekkür ediyorum. Piyasanın yüzde 20’si ticarete açık durumda. Bu 40’lara doğru gidecek. Küçük hane tüketicilerinin bir süre daha tarife ile gitmesi gerekiyor diye düşünüyorum” diye konuştu. 

Sektörü çok etkileyecek yeni bir değişikliğin daha gelmekte olduğunu ifade eden Sinan Ak şunları söyledi: 

“Akıllı teknolojiler akıllı şebekeler vs. Bunu sürükleyecek olan şarj istasyonları olacak. Şarj istasyonları yavaş yavaş her yere girecek. Türkiye’de yaklaşık 800 elektrikli araç var. Bu alandaki gelişmeleri takip ediyorum, Cenevre’ye de gittim. İthalatçılarla da teker teker görüşüyorum. İkinci yarıdan sonra özel ithalatlar yerine direkt elektrikli araç ithalatı hızlanacak. 2020 yılında ciddi rakamlara ulaşacak.” 

Elektriğin yüzde 80’inin evlerde tüketildiğini kaydeden Sinan Ak “Bu demektir ki müşterilerimiz de hızla bu işin içine girecek. Dönüşecek, akıllanacak. Çünkü insanların evlerindeki fiyat tarifesine kadar gidecek bu işin ucu” ifadelerini kullandı. 

Zorlu Enerji olarak yeni ve ciddi bir adım daha atmaya karar verdiklerini ifade eden Sinan Ak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mayıs ayı itibariyle hızlı şarj istasyonlarının lansmanını yapacağız. Bu yaz başı itibariyle şarj istasyonları kurmaya başlıyoruz. Önce Türkiye’nin Adana-Samsun hattının Batı kısmını, daha sonra bütün Türkiye’yi aralarında en fazla 200 kilometre olacak şekilde şarj istasyonlarıyla donatacağız. Bu kısım kısım gidecek. Bir istasyon 100 bin dolara maloluyor. Ülkeyi kapsaması için 5-10 milyon dolarlık harcamayı yapmayı göze alıyoruz. Geri dönüşü üç beş yıl sonra olacak. Yavaş yavaş kurmaya başlayacağız.”

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler