1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Zorlu`nun Dorad Santrali elektrik satışına başladı

Zorlu`nun Dorad Santrali elektrik satışına başladı

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu’nun yüzde 25 payla ortağı olduğu, İsrail'deki Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali ticari faaliyete geçti.Zorlu Enerji...

Zorlu`nun Dorad Santrali elektrik satışına başladı

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Grubu’nun yüzde 25 payla ortağı olduğu, İsrail'deki Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali ticari faaliyete geçti.

Zorlu Enerji Grubu’nun İsrailli ortakları ile 1,2 milyar dolar yatırım ile Ashkelon’da 70 dönüm arazi üzerine kurduğu, 840 MW kapasiteli Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, enerji üretimine başladı.

Zorlu Enerji Grubu’nun yüzde 25, Eilat-Ashkelon Pipeline Company’nin yüzde 37,5, Edelcom’un yüzde 18,75 ve U. Dori Engineering Works’un yüzde 18,75 pay ile ortak olduğu Dorad Enerji’nin gerçekleştirdiği santralde ticari elektrik üretimine bugün itibariyle (20 Mayıs 2014) başlandı.

Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, "Bu santral İsrail’deki özel sektör yatırımı ile kurulan en büyük santral olma özelliği taşıyor. Santralimizle, 13 bin MW enerji kapasitesine sahip İsrail’in enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6’sını şu anda tek başımıza karşılayabilecek durumdayız. Bu önemli başarının ardında, Zorlu Enerji Grubu’nun imzasının olması bizim için oldukça gurur verici" dedi.

Santralin 12 gaz ve 2 buhar türbini ile elektrik ürettiğini söyleyen Sinan Ak, santralin üretim ve tedarik lisansına sahip olmasının da İsrail’deki elektrik sektörünün rekabet ortamının gelişimi açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Sinan Ak'ın verdiği bilgiye göre Dorad Santrali, aynı zamanda elektrik maliyetlerinin düşürülmesi ve çevreci yapısı nedeniyle İsrail Enerji ve Su Altyapıları Bakanlığı tarafından da destekleniyor.

Zorlu Enerji Grubu’nun İsrail’de devam eden diğer enerji yatırımlarına da değinen Sinan Ak şunları söyledi:

"Zorlu Enerji Grubu olarak, İsrail’de ortak olduğumuz iki santralin inşaat çalışmaları da sürüyor. Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali’nin yanı sıra, yine ortağı olduğumuz toplam kurulu güçleri 175 MW olan Ashdod ve Ramat Negev santrallerinin de inşaatlarını 2014 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. İsrail’deki bu yatırımlarımız da tamamlandığında, toplam 1015 MW kapasiteyle ülkenin enerjisinin yüzde 7’sini 25 yıl boyunca biz sağlayacağız. Enerji sektöründeki fırsatları değerlendirerek, bölgesel güç olma yolundaki hedefimize adım adım yaklaşıyoruz."

Dorad Enerji CEO’su Eli Asulin ise "İsrail'deki en büyük özel sektör yatırımı olan bu projenin inşası sürecine tanık olmaktan gurur duyduğumu vurgulamak isterim. Bu yatırım, İsrail'deki elektrik sektörünün kurallarını iyileştirererek değiştirecek bir özelliğe sahip" dedi.

Dorad Santrali'nin yapımı sırasında yaklaşık 700 kişi 2 milyon adam/saat çalıştı ve tesisler 2.5 yılda tamamlanarak devreye alındı. Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, 12 gaz ve 2 buhar türbininden oluşuyor.

Santralin ürettiği elektrik, İsrail’deki resmi ve özel kurumlarla ülkenin ana müşterilerine satılacak. Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali’nin müşterileri arasında; İsrail Savunma Bakanlığı, Mekorot, İsrail Uzay Endüstrisi, Fattal Hotels, Keter Plastik, Isrotel, Strauss, Osem, Tamares Hotels, the Cargal Group, Seven Stars Mall, Bank Leumi ve Tnuva gibi önemli kuruluşlar bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler