1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zorlu'nun Kızıldere III JES'ine finansman ödülü

Zorlu'nun Kızıldere III JES'ine finansman ödülü

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji, Kızıldere III Jeotermal Santrali projesi ile “En İyi Enerji Altyapı Finansmanı” ödülü kazandı.Türkiye’nin jeotermaldeki...

Zorlu'nun Kızıldere III JES'ine finansman ödülü

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji, Kızıldere III Jeotermal Santrali projesi ile “En İyi Enerji Altyapı Finansmanı” ödülü kazandı.

Türkiye’nin jeotermaldeki toplam kurulu gücünün yüzde 22’sini tek başına temsil eden Zorlu Enerji’nin bu yıl yapımına başladığı Kızıldere III Jeotermal Santrali projesi için Türkiye’nin önde gelen dört bankası tarafından sağlanan finansman “En İyi Enerji Altyapı Finansmanı” ödülü aldı. 

EMEA Finance Dergisi tarafından verilen ödülde, Zorlu Enerji’nin yenilenebilir enerjideki uzmanlığı ve Kızıldere III projesinin sürdürülebilirlik vizyonu etkili oldu. 

Kızıldere I ve Kızıldere II jeotermal enerji santrallerinin devamı niteliğinde olan ve 95,2 MW kurulu güçte olması planlanan Kızıldere III Jeotermal Santrali’nin toplam yatırım tutarının 320 milyon dolar olması bekleniyor.

JEOTERMALDE KURULU GÜÇ 140 MW'A ULAŞTI

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, özel uzmanlık gerektiren jeotermal enerji alanında şimdiye kadar Türkiye’de örnek projelere imza attıklarını belirterek, “Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için hayati önem taşıyan yerli, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji projelerinde etkin rol alıyoruz. 140 MW’a ulaşan toplam jeotermal kurulu gücümüz ile Türkiye’deki jeotermal enerji gücünün yüzde 22’sini tek başımıza temsil ederken, ekonomik sürdürülebilirliğin yanında, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik vizyonumuzu birarada hayata geçiriyoruz. Kurulu gücümüzün yüzde 63’ünü oluşturan yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında elde ettiğimiz tecrübe ve teknik bilgi birikiminin, detaylı değerlendirme süreçleri sonucunda uluslararası takdire layık görülmesinden dolayı gurur duyuyoruz. Başarımızı, projelerimizde ekonomik, çevresel ve sosyal hassasiyetlere duyarlı, uluslararası standartlarda uygulama ve finansmana azami değer vermemize borçluyız. Önümüzdeki dönemde de hayata geçireceğimiz enerji projelerinde, bu alandaki uzmanlık ve öncülüğümüzü geliştireceğiz” diye konuştu.

DÖRT AYRI BANKADAN FİNANSMAN SAĞLANDI

Zorlu Enerji’nin yüzde 100 iştiraki olan Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş. bünyesindeki mevcut Kızıldere I ve Kızıldere II yatırımlarına ek olarak inşaatına başlanan Kızıldere III Jeotermal Enerji Santrali’nin yatırım finansmanı ve mevcut borçlarının refinansmanı için Akbank, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası arasında imzalanan anlaşmayla 2015 Kasım ayında 815 milyon dolarlık kredi sağlandı. Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, “Dört ayrı bankadan uzun vadeli olarak sağlanan finansmanın, yatırımlarımıza duyulan güven ve itibarın önemli bir göstergesi olduğuna inanıyoruz. 255 milyon dolarlık bölümü Kızıldere III yatırımı finansmanında değerlendirilen kredi anlaşması ile yerli ve yenilenebilir kaynaklar odaklı yatıırmlarımızda düzenli ve dengeli büyümemiz finansal saygınlıkla desteklendi. Sürdürülebilirlik misyonuyla hayata geçirdiğimiz bu projelerin finansal itibarının uluslararası platformda da ödüllendirilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler