1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Afşin Elbistan A Santrali’ni Çinliler büyütecek 

Afşin Elbistan A Santrali’ni Çinliler büyütecek 

Çelikler Holding tarafından işletilen Afşin Elbistan A Termik Santrali, her biri 360 MW’lik iki ünite daha eklenerek toplam 2080 MW‘lik kurulu güce ulaşacak. 

Afşin Elbistan A Santrali’ni Çinliler büyütecek 

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin tek noktada en büyük kurulu güce sahip elektrik üretim tesislerinden Afşin Elbistan A Termik Santrali büyütülecek. İmtiyaz sözleşmesi ile işletmesi 20 yıl için özel sektöre devredilen her biri 340 MW’lik dört üniteden müteşekkil Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne her biri 360 MW’lik iki ünite daha eklenecek. Böylece, halen 1360 MW kurul güçle faaliyet gösteren Afşin Elbistan A Termik Santrali’nin toplam kurulu gücü 720 MW’lik artışla, 2.080 MW’ye yükselecek. 

YÜKLENİCİ BELLİ, BAKANLIK ONAYI BEKLENİYOR 

Çelikler Holding, imtiyaz sözleşmesi ile işletmesini 20 yıl için üstlendiği Afşin Elbistan A Termik Santrali’ni büyütecek projenin ön fizibilite çalışmalarını tamamladı. Projenin hayata geçirilebilmesi için mevzuata göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan uygunluk görüşü alınması gerekiyor. Bakanlığın bu konudaki görüşünü oluşturması için danışacağı yer ise belli. Kamu elektrik üretim devi, Elektrik Üretim AŞ, kısa adıyla EÜAŞ. Özel sektöre devredilmiş bir santralin büyütülmesi için geliştirilmiş bir yatırım projesinin devletten uygunluk onayı alması gereği ise lisans süresi dolunca bu tesislerin Kamu’ya devredilecek olmasından ileri geliyor. 

ÇİNLİLER TARAFINDAN KURULACAK 

Çelikler Holding, Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne toplam 720 MW’lik (360x2) iki ünitenin ilave edilmesi konusunda Çinli buhar türbini üreticisi Dongfang şirketi ile anlaştı. Dongfang, Sichuan Eyaletindeki Dongfang Electric Corporotion’ın bir iştiraki olarak faaliyet gösteriyor. Büyük elektrik santrali ekipmanlarının araştırma, tasarım ve üretimini yapan Dongfang’ın yıllık üretim kapasitesi 30 GW’ın üzerinde. Şirket, kömür yakıtlı ve nükleer santraller için buhar türbinleri, endüstriyel türbinler ve gaz türbinleri üretiminin yanı sıra türbin yenileme çalışmaları da yürütüyor. Dongfang Turbine Co.’nun bugüne kadarki enerji üretim ekipmanları üretimi 400 GW’ın üzerinde. Ülke içinde üçte birden fazla pazar payına sahip DTC, Güney Asya, Güneydoğu Asya, Afrika, Güney Amerika, Orta Doğu ve Avrupa’daki 20’den fazla ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiriyor. 

ÇELİKLER’İN ÜRETİM TAAHHÜDÜ 

Çelikler Holding’in, iki yeni ünite ilave edilmiş haliyle Afşin Elbistan A Termik Santrali’nin 20 yıllık işletme süresi boyunca EÜAŞ’a toplam 192 milyar kWh’lik elektrik teslim etmesi gerekiyor. Çelikler Holding’in hem bu taahhüdünü yerine getirilebilmek hem de tesisleri kârlı şekilde işletebilmek için yeni üniteleri olabildiğince erken kurup işletmeye alması gerekiyor. Daha önce en geç 2023 sonunda teslim edilmesi gereken iki ünitenin hayata geçirilmesi pandemi sürecinin de etkisiyle gecikti. Çelikler Holding’in mücbir sebep gerekçesiyle yaptığı süre uzatımı başvurusu kabul edilip, kendisine dört yıllık ilave süre verildi. EÜAŞ’tan onay alınması halinde inşaatına başlanacak 720 MW’lik iki yeni ünitenin üretime geçirilebilmesi için en az 30 aylık bir süreye ihtiyaç olduğu hesaplanıyor. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler