1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO Hasan Balıkçı Ödülü'nün yeni sahibi Mücella Yapıcı

EMO Hasan Balıkçı Ödülü'nün yeni sahibi Mücella Yapıcı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hasan Balıkçı Onur Ödülüne, Mücella Yapıcı layık görüldü.

EMO Hasan Balıkçı Ödülü'nün yeni sahibi Mücella Yapıcı

Enerji Günlüğü -  Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO), kaçak elektrik kullanımına karşı mücadele ederken kiralık katiller tarafından 18 Ekim 2002 tarihinde katledilen Hasan Balıkçı adına iki yılda bir verdiği Onur Ödülü’nün bu yılki sahibi belirlendi. 

Hasan Balıkçı Onur Ödülü’ne, Gezi Direnişi’nin simge ismi Mimar Mücella Yapıcı değer bulundu. Seçici Kurul’un ödül gerekçesinde şöyle denildi:

“Mücella Yapıcı, mesleğini uygularken çevresel değerler ve kent çıkarlarını gözetmiş, kültürel ve tarihi mirasın korunması için çaba göstermiş ve rant politikalarına karşı verilen mücadelelerde aktif rol almıştır. Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası yapılmasına karşı yürütülen direnişin simge isimlerinden biri olmuş, yargılanmış ve haksız biçimde hapis cezasına çarptırılmıştır. Bir süre hapiste kalan Yapıcı, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine geçtiğimiz Eylül ayında tahliye edilmiştir. Meslek yaşamı boyunca bilim, teknik ve toplumsal yarar doğrultusunda demokratik hakların korunması mücadelesini ödünsüz sürdüren Mücella Yapıcı, EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü’ne değer görülmüştür.”

İKİ YILDA BİR ÖDÜL KARARI 2010’DA ALINDI 

Kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mücadelede 41 yaşında hain bir saldırı ile öldürülen EMO Üyesi Hasan Balıkçı’nın anısını yaşatmak için 2010 yılında kabul edilen yönerge doğrultusunda, EMO Onur Kurulu üyeleri, EMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Yazmanından oluşan Seçici Kurul’un aldığı kararla, 2 yılda bir Onur Ödülü veriliyor. Bu yılki ödülün sahibi Mücella Yapıcı’ya Onur Plaketi, 26 Nisan 2024 tarihinde EMO 49. Olağan Genel Kurulu açılışında verilecek. EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü’nün ilki 2012 yılında Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na, sonuncusu da 2022’de Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya verilmişti.  

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler