1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Hasan Balıkçı’nın mücadelesini sürdürüyoruz

EMO: Hasan Balıkçı’nın mücadelesini sürdürüyoruz

Enerji Günlüğü - EMO, kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mücadele nedeniyle katledilen Hasan Balıkçı’yı anarak, sorunun devam ettiğini ve...

EMO: Hasan Balıkçı’nın mücadelesini sürdürüyoruz

Enerji Günlüğü - EMO, kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mücadele nedeniyle katledilen Hasan Balıkçı’yı anarak, sorunun devam ettiğini ve bu bedellerin faturalara yansıtılıp halktan tahsil edildiğini ve üstelik faturaların karartıldığını açıkladı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kaçak elektrik kullanımına karşı mücadele ederken, hain bir saldırı ile 18 Ekim 2002 tarihinde katledilen üyeleri Hasan Balıkçı'nın 16. ölüm yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Hasan Balıkçı'nın halkı ve ülkesi için yürüttüğü onurlu mücadelenin EMO tarafından sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, enerji sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekilerek, “2004 yılı Dünya Dürüstlük Ödülü sahibi üyemiz Hasan Balıkçı'nın halkı ve ülkesi için yürüttüğü onurlu mücadele bugün EMO tarafından sürdürülmektedir. Önder kişiliğini, dürüstlüğünü; örnek ve özverili çalışmalarını asla unutmayacağımız Hasan Balıkçı'yı 16. ölüm yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz” denildi.

SERMAYENİN DEĞİL HALKIN YARARI GÖZETİLMELİ

Halkın değil sermayenin yararını gözeten politikalarla adil bir çözüm üretilemeyeceğinin altı çizilen açıklamada, “Balıkçı'nın verdiği mücadelenin ülkemiz açısından değeri ise gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Elektrikte kayıp ve kaçağın önleneceği ve daha fazla yatırım yapılacağı gerekçesiyle gerçekleştirilen özelleştirmeler ve plansız enerji politikalarının ardından gelinen nokta ortadadır. Şirketlerin kayıp ve kaçak hedefleri sürekli yükseltilerek faturalar aracılığıyla halktan tahsilat yapmaları sağlanmış, üstelik gelen tepkiler ve açılan davalardan kurtulmak için elektrik faturalarında karartmaya gidilmiştir” denildi.

KAYIP KAÇAK ORANININ DÜŞÜRÜLECEĞİ İDDİASI ÇÖKTÜ

Dış borçla büyütülen enerji sektörünün, ekonomik kriz ve kur artışının da etkisiyle büyük bir darboğaza girdiği kaydedilen açıklamada, “Bugün iktidarın özelleştirmenin temel amacı olarak sunduğu elektrikte kayıp ve kaçak oranlarının düşürüleceği iddiası çökmüş, halkın değil sermayenin yararını gözeten politikalarla adil bir çözüm üretilemeyeceği ortaya çıkmıştır. Hem ekonomik hem de toplumsal bir sorun olan kaçak enerji kullanımının, yalnızca adli ve tek taraflı ekonomik bakış açısıyla çözülmesi mümkün değildir. Kamu yararı anlayışı içerisinde "eşitlik" ve "adalet" ilkeleri gözetilerek önlem alınmalıdır. Bu çerçevede kaçak enerji kullanımının bedeli, faturalarını ödeyen halka yıkılmamalı; faturalarını ödeyemeyen çiftçilerin tarımsal desteklemelerinin, dağıtım şirketleri adına gasp edilmesi uygulamalarından vazgeçilmelidir” ifadesine yer verildi.

KAMULAŞTIRMA YAPILMALI

Açıklamanın sonunda hükümetin derhal elektrik üretim ve tüketiminde kamusal bir planlamayı sağlayacak şekilde inisiyatif almasının ve elektrik üretim ve dağıtımının kamu yararına, ucuz ve güvenli olarak sunulabilmesi için kamulaştırma yapılmasının zorunlu olduğu belirtildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler