1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. G7'den kömür santrallerini kapatma sözü

G7'den kömür santrallerini kapatma sözü

Dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkeleri (G7), kömür yakıtlı elektrik santrallerini 2035 yılına kadar kademeli olarak kapatma taahhüdünde bulundular.

G7'den kömür santrallerini kapatma sözü

Enerji Günlüğü - İtalya'da bir araya gelen G7 ülkelerinin (İngiltere, ABD, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa ve İtalya) enerji bakanları, iklim hedefleri kapsamında kömürle çalışan elektrik santrallerini kapatmak için 2035 yılını ortak bir hedef tarihi olarak belirlemeyi tartıştı.

Zirvede, enerji ve çevre bakanları, ilk kez açık bir şekilde kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak durdurma taahhüdünde bulundu. G7 ülkeleri, “enerji sistemlerimizdeki mevcut azalmamış kömür enerjisi üretimini 2030'ların ilk yarısında veya 1,5° C sıcaklık artışı sınırının ulaşılabileceği bir zaman çizelgesinde aşamalı olarak kaldırmayı” kabul ettiklerini duyurdu.

Kaynaklar, G7'nin yenilenebilir enerji üretimini artırması nedeniyle ülkelerin elektrik üretiminde kömürü sonlandırmaya yönelik bir anlaşmaya varmanın yanı sıra, batarya depolama kapasitesi geliştirme ve elektrik şebekelerine yatırımı artırma çabalarını da teşvik etmeyi hedeflediğini kaydettiler. Kaynaklar ayrıca, G7 bloğunun, 2030 yılına kadar aralıklı olarak yenilenebilir enerji depolamak için kritik olan batarya kapasitesinde 2022 seviyelerine göre altı kat artış ihtiyacına işaret edebileceğini belirttiler.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler