1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Kozloduy NGS için Bulgar şirketlerle anlaşıldı

Kozloduy NGS için Bulgar şirketlerle anlaşıldı

Bulgaristan'ın tek nükleer santrali olan Kozloduy’a 1000’er MW’lık iki reaktör kurulumu için ABDli Westinghouse ve 17 Bulgar şirketi arasında tedarik anlaşması imzalandı.

Kozloduy NGS için Bulgar şirketlerle anlaşıldı

Enerji Günlüğü - ABD merkezli nükleer enerji şirketi Westinghouse Electric, Bulgaristan'ın Kozloduy Nükleer Enerji Santrali (NGS) ve bölgedeki diğer tesislerde iki AP1000 teknoloji ünitesinin inşasına katılımları için 17 Bulgar tedarikçiyle mutabakat zaptı (MoU) imzaladı. 

Westinghouse yaptığı açıklamada, anlaşmaların büyük yapısal modüller, vinçler, ısı eşanjörleri ve basınçlı kaplar gibi temel bileşenlerin üretilmesinin yanı sıra mühendislik, nakliye, danışmanlık ve inşaat hizmetlerinin sağlanmasını içerdiğini bildirdi. 

Kozloduy NPP-New Build CEO'su Petyo Ivanov da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Anlaşmaların imzalanması, bizi Bulgaristan'da en ileri teknoloji kullanılarak yeni bir nükleer enerji santrali inşa etmeye bir adım daha yaklaştırıyor ve projenin ülkemiz ve toplumumuz üzerinde yaratacağı ekonomik etkiyi vurguluyor. Bulgar şirketlerinin Westinghouse'un küresel tedarik zincirinin ve özellikle Westinghouse'un Avrupa'da uygulamayı planladığı yeni nükleer enerji inşa etme projelerinin kritik bir parçası haline gelmesini bekliyoruz” dedi.  

Bulgaristan'ın tek nükleer enerji santrali olan Kozloduy, şu anda her biri 1000 MW'lık iki adet Rus tasarımı VVER-1000 reaktörünü işletiyor ve işletme lisanslarının süresi sırasıyla 2027 ve 2029'da dolacak. Avrupa Birliği'ne 2007'de üye olan Bulgaristan, üyelik müzakereleri çerçevesinde Kozloduy santralindeki eski tip 650 bin megavatlık 4 reaktörün faaliyetine “riskli" oldukları gerekçesiyle son vermişti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler