1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. 2023’te LNG ithalatında Çin, ihracatında ABD lider

2023’te LNG ithalatında Çin, ihracatında ABD lider

2023 yılında Çin dünyanın en büyük LNG ithalatçısı konumunu yeniden kazanırken, ABD ilave LNG arzının %80'ini oluşturarak dünyanın en büyük LNG ihracatçısı haline geldi.

2023’te LNG ithalatında Çin, ihracatında ABD lider

Enerji Günlüğü -Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel gaz talebinin bu yıl daha sert geçen kış mevsimi ve düşen fiyatların etkisiyle geçen yıla göre %2,5 yani 100 milyar metreküp artmasını bekliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) son Gaz Piyasası Raporu, beklenen soğuk hava ve düşük fiyatlar sonucunda talebin toparlandığını, ancak sınırlı yeni LNG üretiminin arzın sıkı kalacağı anlamına geldiğini belirtiyor. Paris merkezli Ajans, son üç aylık gaz piyasası raporunda, küresel gaz talebinin sadece %0,5 arttığı 2023'teki alışılmadık derecede ılıman sıcaklıkların ardından, daha soğuk hava koşullarının bu yıl talebi artıracağı tahmin ediliyor. IEA, fiyatların son çalkantıdan sonra dengelenmesiyle birlikte küresel gaz talebi büyümesinin bu yıl 100 milyar m3 veya %2,5 artarak 4.190 milyar m3'e çıkacağını belirtti. 

Raporda ayrıca “Doğal gaz fiyatları, 2022'de görülen rekor yüksek seviyelerin ardından keskin bir düşüş yaşadı ve bu da gaz talebindeki toparlanmayı destekliyor” ifadeleri yer alıyor. 

ÇİN YENİDEN LNG İTHALATINDA LİDER

Küresel gaz talebi 2023 yılında sadece %0,5 arttı. Çin, Kuzey Amerika ve Afrika ve Orta Doğu'daki gaz zengini ülkelerle birlikte bu büyümenin büyük bir kısmından sorumlu oldu. IEA, “Pandemi kısıtlamaları gevşeyip ekonomik aktivite geri döndükçe, doğal gaz talebi %7 artan Çin dünyanın en büyük LNG ithalatçısı konumunu yeniden kazandı” bilgisi verildi. 

AVRUPA’NIN GAZ TÜKETİMİ %7 AZALDI

Buna karşılık, Avrupa'da gaz tüketimi %7 oranında düşerek 1995'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. IEA, "Bu düşüş, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla yaygınlaşması ve nükleer enerjinin artan kullanılabilirliğinin hem Avrupa'da hem de Asya'daki olgun pazarlarda doğal gaz talebi üzerinde baskı oluşturmasıyla daha da arttı ve fiyatların düşmesine neden oluyor” bilgisini paylaşıyor. 

KÜRESEL LNG ÜRETİMİ BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Arz tarafında ise, küresel LNG üretimindeki artışın beklentilerin altında kalması nedeniyle gaz bulunabilirliği 2023'te nispeten zor idi. IEA, “Bu nedenle üretim artışı, Rusya'nın Avrupa'ya borulu gaz sevkiyatında devam eden düşüşü dengelemek için yeterli değildi" diyerek, arzdaki artışın da coğrafi olarak oldukça yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Örneğin ABD, 2023 yılında ilave LNG arzının %80'ini oluşturarak dünyanın en büyük LNG ihracatçısı haline geldi. 

Açıklamada, “2024'te arzın yine sıkı olacağı öngörüsüyle, küresel LNG üretimindeki sınırlı artışın, özellikle Avrupa ve Asya'nın olgun pazarları için talep artışını kısıtlaması bekleniyor” ifadeleri yer alıyor.

LNG ARZINDAKİ BÜYÜME %3,5’A GERİLEYECEK 

Ajans, yeni sıvılaştırma tesislerindeki gecikmeler ve mevcut projelerde besleme gazının bulunmasıyla ilgili sorunların arz artışını 2025'e itebileceği için LNG arzının bu yıl, 2016-2020 arasında yaşanan %8'lik büyüme oranının oldukça altında, %3,5 büyüyeceğini tahmin ediyor. 

YIL BOYUNCA FİYAT DALGALANMALARI BEKLENİYOR

IEA, artan talebin ve sıkı arzın yıl boyunca fiyat dalgalanmalarına önemli ölçüde katkıda bulunabileceğini söylüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler