1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. “2040’a kadar temiz enerjiye 35 trilyon dolar harcanacak”

“2040’a kadar temiz enerjiye 35 trilyon dolar harcanacak”

Enerji Günlüğü - The Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü dünyanın enerji dönüşümünden geçtiğini hatırlatarak 2040’a kadar yenilenebilir...

“2040’a kadar temiz enerjiye 35 trilyon dolar harcanacak”

Enerji Günlüğü - The Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü dünyanın enerji dönüşümünden geçtiğini hatırlatarak 2040’a kadar yenilenebilir enerji yatırımlarına dünya genelinde 35 trilyon dolar harcanacağını söyledi.

The Bosphorus Energy Club tarafından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü enerji sektöründe yatırımlar, hükümet politikaları, yenilikçi finansman imkanları, çevre ve iklim değişikliği hassasiyetleri bakımından ciddi bir değişim süreci yaşandığını belirtti.

“KATAR’IN LNG HÜKÜMRANLIĞI AZALACAK”

İstikrar ortamının yabancı yatırımcıyı çektiğini ifade eden Mehmet Öğütçü, bölgesel projelerin merkezi olma hedefi açısından yabancı yatırımcıların Türkiye’ye güven duyabilmesinin çok önemli olduğuna değindi. Konuşmasında konvansiyonel yakıtlarla ilgili siyasi ve jeopolitik konulara da değinen Öğütçü, “Özellikle LNG’de Katar’ın küresel hükümranlığı Avustralya, Angola ve Mozambik’teki tesisler devreye azalabilir hatta pazar payı düşebilir. 2008’de yaşanan finansal kriz benzeri bir sorununu 2018 ve 2019’da jeopolitik düzlemde yaşayabiliriz. Trump yaptığı değişikliklerle her anlamda savaş kabinesini tamamladı. İran’a karşı ABD, İsrail, Suudi Arabistan ve Körfez İttifakı sistemli bir kampanya başlattı. Son 6 ayda petrol fiyatları yükseldi. Belki böyle bir ortamda petrol yeniden cazip hale gelebilir. 2008 finansal krizinin bu ve önümüzdeki yıl benzeri bir durum yaşanabilir. ABD’nin hedefi kuzey Suriye’de petrol ve su yataklarının olduğu yerde bir güç yaratmak ve bunu Irak Kürtleri ile birleştirmek. İran’a karşı yapılacak silahlı bir müdahale olursa bu Türkiye açısından çok ciddi sorunlar yaşatabilir. Dünya petrolünün yüzde 35’i Hürmüz Boğazı’nın üzerinden geçiyor. Bu fiyatları fırlatır. Riyad, Tahran ve Washington’da alınan kararlar Ankara’yı etkileyebilir. Diğer taraftan Çin’in başlattığı kuşak ve yol projesi bence 21’inci yılın en köklü projesidir. Bu projeye 900 milyar dolarlık yol haritası koyuldu. Projenin içinde boru hatları, karayolları, optik kablolar ve aklınızdan geçebilecek her şey mevcut. Çin ticaretinin yüzde 85’i deniz ticaretiyle yapılıyor ve Malacca Boğazı’ndaki enerji akışı ABD ile sorun yaşanırsa kesilebilir. Bu sebeple kuşak ve yol projesini geliştirdiler. Bu proje Çin’i çok daha hızlı bir şekilde Avrupa’ya bağlayacak.” diye konuştu.

“ENERJİ, AB İLE ÖNDE GELEN BİR İŞBİRLİĞİ ALANI OLMALI”

Avrupa Birliği ile Türkiye’nin ilişkilerinin yeni bir zemin üzerine oturtulması gerektiğinin altınız çizen Mehmet Öğütçü yaptığı değerlendirmede enerjinin önde gelen işbirliği alanı olması gerektiğini ifade etti. Öğütçü konuşmasına şöyle devam etti, Avrupa ise enerji konusunda Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakereleri dışında çalışmasını ve bunu yaparken konvansiyonel enerji yerine daha çok yenilenebilir enerjiye odaklanılması gerektiğinin önemine değiniyorlar. Çünkü TANAP üzerinden Avrupa’ya göndereceğimiz gaz miktarı 10 milyar metreküp fakat Avrupa’nın toplam talebi 500 milyar metreküp seviyesinde. Trakya’ya kurulabileceği söylenen 3. nükleer santrale ise Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya ciddi şekilde karşı çıkıyor.”

ENERJİ YATIRIMLARININ YÜZDE 70 YENİLENEBİLİR KAYNAKLI

Dünya’da bir enerji devrimi yaşandığını ifade eden Mehmet Öğütçü yenilenebilir enerjinin dünya enerjisindeki payının yüzde 3’lerden yüzde 8’lere geldiğini belirtti. “2040 kadar yenilenebilir yatırımları için 35 trilyon dolar harcanacak. Dünya genelinde enerjideki yatırımların yüzde 70’i yenilenebilir enerji alanında yapılıyor” diyen Öğütçü elektrikli araçların gelişmesi halinde dünyada kullanılan araçların yüzde 15’nin Avrupa’daki araçların ise yüzde 30’nun bu araçlardan oluşacağını söyledi ve şöyle konuştu, “Türkiye gibi ülkelerin enerjide koşulları dengeleyerek bir portföy oluşturması lazım. Teknoloji geliştikçe nükleer santrallerle ilgili yatırım algısı da değişiyor. Türkiye’de konuşulan 3’üncü santralle birlikte nükleere yapılacak olan yatırım tutarı 75 milyar dolar civarında olacak. Fakat artık küçük nükleer santrallere geçiliyor. 300 ila 400 MW seviyesindeki bu santraller maliyetleri de düşürüyor.”

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler