1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. 2050’de Dünya’da açlık sorunu yaşanmayabilir

2050’de Dünya’da açlık sorunu yaşanmayabilir

Enerji Günlüğü - Gıda atıklarının en az yüzde 50 oranında azaltılması ve sebze yoğunluklu beslenmenin daha fazla yaygınlaşması halinde 2050 yılında...

2050’de Dünya’da açlık sorunu yaşanmayabilir

Enerji Günlüğü - Gıda atıklarının en az yüzde 50 oranında azaltılması ve sebze yoğunluklu beslenmenin daha fazla yaygınlaşması halinde 2050 yılında dünya nüfusunun tamamının beslenme sorunu yaşamayacağı kaydedildi.

Oxford Üniversitesi’nin liderliğinde yapılan “Options for keeping the food system within environmental limits (Gıda Sistemini Çevresel Sınırlar İçinde Tutmak için Opsiyonlar)” adı verilen çalışma, 2050 yılında 10 milyar insanı besleyecek sürdürülebilir bir gıda sisteminin mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Uluslararası bilim dergisi Nature’da küresel gıda ve iklim değişikliği hakkında yayınlanan çalışmaya göre bunun gerçekleşmesi için gıda atıklarının en az yüzde 50 oranında azaltılması ve sebze yoğunluklu beslenmenin daha fazla yaygınlaşması gerekiyor.

Çalışmanın lideri, Oxford Üniversitesi’nden Dr. Marco Springmann “Hiç bir çözüm tek başına yeterli değil. Ancak farklı çözümleri beraber uygulayarak, artan nüfusu sürdürülebilir şekilde besleyebiliriz. Kararlı ve birlikte planlanmış faaliyetler hayata geçmez ise, dünyamız üzerindeki gıda kaynaklı baskı, artan nüfus ve yüksek yağlı, şekerli ve et odaklı beslenme biçimlerinin artışı yüzünden 2050 yılına kadar yüzde 50 ile 90 arasında artabilir” diyor.

ARAŞTIRMANIN TEMEL BULGULARI

  • Daha fazla bitkisel beslenme olmadan iklim değişikiği için yeteri kadar emisyon azaltımı yapılamıyor. Yarı vejeteryan beslenmenin artışı ile gıda kaynaklı sera gazı emisyonları yarı yarıya indirilebilir, ayrıca aşırı gübre kullanımı ve tatlı su kullanımı kaynaklı çevresel etkilerde önemli kazanımlar elde edilebilir.
  • Beslenme alışkanlıklarının yanında, tarımsal yönetimi de iyileştirmek gerektiği ortaya çıkıyor. Mevcut tarımsal alanlardaki verimi arttırmak, gübre kullanımını dengelemek, gübre geri dönüşümünü ve su yönetimini geliştirmek, özellikle tarımsal alanlar ve tatlı su kaynakları üzerindeki baskıyı yarı yarıya azaltabilir.
  • Son olarak, gıda sistemini çevresel limitler içinde tutmak için gıda atık miktarının en az yarı yarıya azaltılması gerekiyor. Bu rakama küresel düzeyde ulaşılırsa tarımın çevresel etkileri yüzde 16 azaltılabilir.

GIDA İSRAFINA 2,6 TRİLYON DOLAR!

Önceki ve Sonraki Haberler