1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 40 santrale 159 milyon TL kapasite desteği 

40 santrale 159 milyon TL kapasite desteği 

TEİAŞ, Şubat’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 40 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline 159 milyon TL kapasite ödemesi yapacak.

40 santrale 159 milyon TL kapasite desteği 

Enerji Günlüğü - TEİAŞ, Şubat’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 40 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline 159 milyon TL kapasite ödemesi yapacak.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2021 yılı Şubat ayına ilişkin 'Kapasite Mekanizması Ödeme Listesi'ni yayınlandı. Buna göre, 46 elektrik üretim santralinden 40’ına Şubat ayı için toplam 159 milyon 198 bin 906 TL ödeme gerçekleştirilecek. Bir önceki ay kapasite mekanizması kapsamında 39 santrale 129 milyon 970 bin TL ödeme yapılmıştı. 

Kapasite desteği alan santrallerin 15’i yerli kömür yakıtlı termik santral, 3’ü yerli ve ithal kömür yakıtlı termik santral, 3’ü yerli ve ithal doğal gaz yakıtlı termik santral, 11’i doğalgaz yakıtlı elektrik santrali ve 8’i de hidroelektrik santrali.

Ödeme alamayacak santraller ise Adıgüzel Barajı ve HES, Kovada-2 HES, Atlas Termik Santrali, Cenal Termik Santrali, Çolakoğlu OP-2 Termik Santrali ve İzdemir Termik Santrali olarak açıklandı.

EN YÜKSEK ÖDEME YERLİ KÖMÜR YAKAN TERMİK SANTRALLERE

En yüksek ödeme 9 milyon 926 bin 893 TL ile Soma Termik Santral Elektrik Üretim'e yapılacak. Bu şirketi, 9 milyon 815 bin 591 TL ödemeyle Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret ve 9 milyon 475 bin 670 TL ile Yatağan Termik Enerji Üretim izliyor.

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler