1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Mart’ta elektrik santrallerine destek 127 milyon TL arttı  

Mart’ta elektrik santrallerine destek 127 milyon TL arttı  

TEİAŞ, Mart’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 40 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaptığı kapasite ödemesini bir önceki aya göre 127 milyon TL arttırdı.

Mart’ta elektrik santrallerine destek 127 milyon TL arttı  

Enerji Günlüğü - TEİAŞ, Mart’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 40 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaptığı kapasite ödemesini bir önceki aya göre 127 milyon TL arttırdı.  

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2021 yılı Mart ayına ilişkin 'Kapasite Mekanizması Ödeme Listesi'ni yayınlandı. Buna göre, 46 kömür, gaz ve hidroelektrik santralinden 40’ına Mart ayı için toplam 286 milyon 34 bin TL ödeme yapılacak. Bir önceki ay kapasite mekanizması kapsamında 40 santrale 159 milyon 198 bin 906 TL ödeme yapılmıştı. 

Kapasite desteği alan santrallerin 15’i yerli kömür yakıtlı termik santral, 3’ü yerli ve ithal kömür yakıtlı termik santral, 3’ü yerli ve ithal doğal gaz yakıtlı termik santral, 11’i doğalgaz yakıtlı elektrik santrali ve 8’i de hidroelektrik santrali. 

Ödeme alamayacak santraller ise Adıgüzel Barajı ve HES, Kovada-2 HES, Atlas Termik Santrali, Cenal Termik Santrali, Çolakoğlu OP-2 Termik Santrali ve İzdemir Termik Santrali olarak açıklandı.

EN YÜKSEK ÖDEME YERLİ KÖMÜR YAKAN TERMİK SANTRALLERE

En yüksek ödeme 17 milyon 555 bin 235 TL ile Soma Termik Santral Elektrik Üretim'e yapılacak. Bu şirketi, 17 milyon 358 bin 403 TL ödemeyle Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret ve 16 milyon 757 bin 269 TL ile Yatağan Termik Enerji Üretim izliyor.

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler