1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kasım’da 39 santrale 166,4 milyon lira kapasite desteği verildi

Kasım’da 39 santrale 166,4 milyon lira kapasite desteği verildi

TEİAŞ, Kasım’da piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 39 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline 166 milyon 417 bin 879 TL kapasite ödemesi yapacak.

Kasım’da 39 santrale 166,4 milyon lira kapasite desteği verildi

Enerji Günlüğü - TEİAŞ, Kasım’da piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 39 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline 166 milyon 417 bin 879 TL kapasite ödemesi yapacak.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2020 yılı Kasım ayına ilişkin 'Kapasite Mekanizması Ödeme Listesi'ni yayınlandı. Buna göre, 45 elektrik üretim santralinden 39'una Kasım ayı için toplam 166 milyon 417 bin 879 TL ödeme gerçekleştirilecek. Bir önceki ay kapasite mekanizması kapsamında 211 milyon 329 bin 328 TL ödeme yapılmıştı.

Kapasite desteği alan santrallerin 15’i yerli kömür yakıtlı termik santral, 2’si yerli ve ithal kömür yakıtlı termik santral, 14’ü doğalgaz yakıtlı elektrik santrali ve 8’i de hidroelektrik santrali.

EN YÜKSEK ÖDEME YERLİ KÖMÜR YAKAN TERMİK SANTRALLERE

En yüksek ödeme 10 milyon 489 bin 734 TL ile Soma Termik Santral Elektrik Üretim'e yapılacak. Bu şirketi, 10 milyon 12 bin 928,52'şer TL ödemeyle Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret ve Yatağan Termik Enerji Üretim izliyor.

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler