1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB atıklarının yarısını geri dönüştümeyi hedefliyor

AB atıklarının yarısını geri dönüştümeyi hedefliyor

Avrupa Birliği ülkelerinin 2020 itibarıyla belediyeler tarafından toplanan atıklarının yüzde 50’sinin tekrar geri dönüşüme sokması hedefleniyor.

AB atıklarının yarısını geri dönüştümeyi hedefliyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği ülkelerinin 2020 itibarıyla belediyeler tarafından toplanan atıklarının yüzde 50’sinin tekrar geri dönüşüme sokması hedefleniyor. 

Her gün çöpe attığımız atıkların çok büyük bir bölümü geri dönüşüme sokularak yeniden kullanılabilir. Geri dönüşümün doğada biriken çöplerin azalması yoluyla çevreye daha az zarar verilmesi ve yeni ürünler üretmek için hammadde olarak kullanılmasının yanı sıra yeni işgücü fırsatlarının yaratılması gibi birçok faydası bulunuyor. Bu nedenle, bugün geri dönüşüm ortalaması %39 olan AB, 2020 itibarıyla belediyeler tarafından toplanan atıklarının %50’sinin tekrar geri dönüşüme sokmayı hedefliyor. 

ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ 400 BİN AVRUPALIYA İŞ İMKANI YARATABİLİR

Geri dönüşümün doğada biriken çöplerin azalması yoluyla çevreye daha az zarar verilmesi ve yeni ürünler üretmek için hammadde olarak kullanılmasının yanı sıra yeni işgücü fırsatlarının yaratılması gibi birçok faydası bulunuyor. Avrupa'da 2000-2007 yılları arasında geri dönüşüm ile ilgili alanlarda işgücü oranı %45 artış gösterdi. AB atık yönetmeliğinin tam devreye girmesi ile birlikte 400.000 yeni iş imkanı yaratılabilir. 

YİYECEKLER ÇÖPE GİDİYOR

Avrupa’da her yıl kişi başına yarım ton belediye atığı oluşuyor. Tüm dünyada üretilen yiyeceklerin üçte biri yok oluyor veya çöpe gidiyor. 

ATIK MİKTARINI AZALTMANIN VE GERİ DÖNÜŞTÜMENİN YOLLARI

Atık miktarını azaltmak için en iyi yöntem alışveriş yaparken yiyecek miktarını yeterli miktarda alım yaparak fazlasının çöpe gitmesini engellemek. Çok fazla paketli ürün almamak, aldığımızda ise ürünlerin paketlerini mutlaka geri dönüşüme sokmak çok önemli. Kullandığımız ürünleri tamir ettirerek tekrar kullanmak veya ihtiyacımız olmayan ürünleri atmak yerine ihtiyacı olan kişilere vermek bir başka yöntem. Kullandığımız çöplerin birçoğunu çeşitlerine ayırarak geri dönüşüme sokmak ve doğaya çöp dağı olarak bırakılan atıkları mümkün olduğu kadar azaltmak çevreye daha az zarar verilmesi açısından büyük fayda sağlıyor. Geri dönüşüme sokulan atıkların bir kısmı enerji kaynağı olarak da kullanılabiliyor. 

Özellikle alüminyumun geri dönüşüme sokulması ile yeni bir hammadde ile üretim yapılmasına göre %95 oranında enerji tasarrufu sağlıyor.  

TÜRKİYE ATIKLARIN SADECE YÜZDE 1'İNİ DEĞERLENDİRİYOR

Yüzde %50’nin üzerinde geri dönüşüm oranı olan ülkeler arasında ilk sırayı %63 ile Avusturya alırken, onu %62 ile Almanya, %58 ile Belçika ve %51 ile Hollanda ve İsviçre izliyor. Türkiye ve Romanya %1 ile listenin son sıralarında yer alırken bu oran Bulgaristan’da %0. 

Atık yönetiminde ülke sıralaması şu şekilde:

%63 Avusturya

%62 Almanya

%58 Belçika 

%51 Hollanda

%51 İsviçre

%49 İsveç

%47 Lüksemburg

%42 Danimarka

%42 Norveç

%39 İngiltere

%36 İrlanda

%35 Fransa

%33 İspanya

%33 Finlandiya

%31 Slovenya

%23 İzlanda

%21 Macaristan

%21 Polonya

%20 Estonya

%20 Kıbrıs

%19 Portekiz

%18 Yunanistan

%16 Çek Cumhuriyeti

%13 Malta

% 9 Letonya

% 9 Slovakya

% 5 Litvanya

% 4 Hırvatistan

% 1 Romanya

% 1 Türkiye

% 0 Bulgaristan

Müge Bekaroğlu OKAN

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler