1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB emisyon ticaret sistemi reformuna erteleme

AB emisyon ticaret sistemi reformuna erteleme

Enerji Günlüğü - 2021-2030 döneminde karbon salımının azaltılması öngören AB emisyon ticaret sistemi reformu oylamasının bir hafta ertelenebileceği...

AB emisyon ticaret sistemi reformuna erteleme

Enerji Günlüğü - 2021-2030 döneminde karbon salımının azaltılması öngören AB emisyon ticaret sistemi reformu oylamasının bir hafta ertelenebileceği ifade edildi.

Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre Avrupa Parlamentosu Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komisyonu, Avrupa Birliği emisyon ticaret sistemi reformu için oylamayı 15 Aralık tarihine kadar erteleyecek. Komisyon, emisyon ticaret sistemi reformunu 8 Aralık'ta oylamayı planlıyordu.

AB Emisyon Ticaret Sistemi'ndeki (ETS) cap-and-trade olark bilinen yakala ve sat programının kurallarını belirleme konusunda taraflar arasında tam bir uzlaşmanın sağlanamaması nedeniyle bu gecikmenin yaşanabileceği ifade ediliyor.

2021-2030 döneminde karbon salınımının azaltılması öngören reform, Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komisyonu'nun onayından sonra Şubat 2017'de Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak. 

AB emisyon ticaret sistemi (EU ETS) Avrupa'nın iklim politikalarınada bir köşe taşı niteliğinde ve ilk oluşturulduğu 2005 yılından bu yana bir kaç defa revize edildi. 

AB Emisyon Ticareti Sistemi (EU ETS), sera gazlarının salımını engelleme ve kontrol altına alma amacıyla 12 binden fazla elektrik santrali, fabrika ve hava yolları şirketine bu yıl Nisan ayına kadar yıllık salınan her ton karbondioksit için izin alınması zorunluluğu getirerek emisyonlarını sınırladı.

Bu çerçevede, çelik ve çimento üreticileri gibi sanayi şirketlerine, ekolojik düzenlemelerin daha gevşek olduğu ülkelerdeki rakipleriyle rekabet güçlerini arttırmak için geçen yıl yaklaşık 840 milyon ücretsiz karbon salım izni verildi.

Şirketler geçen yıl Şubat ayı sonuna kadar ulusal hükümetlerden ücretsiz karbon salım izni kotaarını almak zorundaydılar.

Üye ülkeler ülke içindeki tesislere ücretsiz salım hakkı veriyor ve yıl sonunda bu izinleri aşmayan tesisler, sınırları aşan tesislere artakalan miktarları satabiliyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler