1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB kış enerji talebinde düşüş bekleniyor

AB kış enerji talebinde düşüş bekleniyor

AB'nin ana gaz piyasalarındaki kış enerjisi talebinin %5,3 daha düşük olacağı tahmin ediliyor.

AB kış enerji talebinde düşüş bekleniyor

Enerji Günlüğü - S&P Global, AB ana gaz piyasalarındaki kış enerji talebinin %5,3 daha düşük olacağını öngörüyor.

S&P Global Commodity Insights tarafından yapılan analize göre, AB'nin ana gaz yakıtlı elektrik piyasalarındaki kış enerjisi talebinin beş yıllık ortalamanın %5,3 altında olacağı tahmin ediliyor.

Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya dahil olmak üzere sekiz AB üye ülkesinde Kasım-Mart arası talebin, beş yıllık ortalamada 12GW düşüşle ortalama 216GW civarında olduğu tahmin ediliyor.

%5 TEPE YÜK GÜÇ TALEBİ KESİNTİ HEDEFİ

14 Eylül'de Avrupa Komisyonu, güç için gaz talebini ve tepe yük güç fiyatlarını azaltmak için zorunlu %5 tepe yük güç talebi kesinti hedefi önermişti.

S&P Global'in enerji analisti Sabrina Kernbichler, "Tepe talebini düşürmeye yönelik teklifler, piyasada yerleşik olan risk priminin bir kısmını hafifletiyor, ancak eğriye yakın risk primlerinin abartılı olduğunu gördüğümüz için tahminimiz düşüş eğilimini sürdürüyor" dedi.

Kasım ayının özellikle Fransa için riskli göründüğünü kaydeden Kernbichler, "Tahminimiz aşağı yönlü olsa da, düşük nükleer ve hidroelektrik piyasaları gaza bağımlı hale getirdiğinden fiyat riski büyük ölçüde yukarı yönlü" dedi.

“TALEP ZİRVELERİ 9GW AZALTILABİLİR”

14 Eylül'deki kış görünümünde Fransız sistem operatörü RTE, zayıf nükleer mevcudiyet nedeninden ziyade uzun süreli bir arz/talep durumu konusunda uyarırken pazar kaynaklı talep kısıtlamaları ile tahmini 95 GW'lık talep zirvelerinin yaklaşık 9 GW azaltılabileceğini de sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler