1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB enerji bakanları enerji krizi için Brüksel’de buluştu

AB enerji bakanları enerji krizi için Brüksel’de buluştu

Çekya Sanayi Bakanı, Avrupa’da enerjinin makul fiyata sağlanmasının önemine vurgu yaparak “Kaybedecek zaman yok” dedi.

AB enerji bakanları enerji krizi için Brüksel’de buluştu

Enerji Günlüğü - AB üyesi 27 ülkenin enerji bakanları, enerji krizini görüşmek için Brüksel’de gerçekleşen olağanüstü toplantıda buluştu.

Çekya, enerji krizi konusunda alınabilecek tedbirlere ilişkin Avrupa Birliği’ne (AB) görüşme çağrısında bulundu. AB üyesi 27 ülkenin enerjiden sorumlu bakanları, hızla artan elektrik ve doğal gaz fiyatlarına karşı alınacak önlemleri tayin etmek üzere bir araya geldi.

“PUTİN GAZ PİYASASINI MANİPÜLE EDİYOR”

Brüksel’deki toplantının giriş konuşmasını yapan Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, ciddi bir enerji krizi yaşandığına dikkat çekti ve “Mevcut durumda enerji arzı yeterli değil ve artan bir enerji talebi var” diye konuştu.

Rusya’ya net ve güçlü biçimde birlik mesajı verilmesine ilişkin uyarıda bulunan Çek Bakan, “Rusya ile bir enerji savaşındayız. Putin, gaz piyasasını manipüle ederek ekonomimize saldırıyor” açıklamasında bulundu.

“KAYBEDECEK ZAMAN YOK”

Avrupa’da yeterli miktarda enerjinin uygun fiyata sağlanmasının önemine işaret eden Jozef Sikela, “Üye ülkeler ve AB Komisyonu, kaybedecek zaman olmadığının farkında” dedi. AB Komisyonu tarafından enerji krizine karşı alınacak tedbirler hususunda yasal düzenleme teklifi hazırlanacağını belirten Sikela, özellikle enerji piyasasındaki şirketlere yeterli miktarda likidite sağlanması, elektrik tasarrufu ve doğalgaz fiyatının elektrik fiyatına etkisinin engellenmesi konularında, çeşitli enstrümanların değerlendirmeye alınacağını kaydetti.

AB KOMİSYONU’NDAN ENERJİ KRİZİNE 5 TEDBİR

AB Komisyonu, geçtiğimiz günlerde artan enerji fiyatlarına karşı alınması planlanan 5 tedbiri açıklamıştı. Söz konusu tedbirler aşağıdaki şekilde sıralanmıştı:

  • Rus gazına tavan fiyat uygulanması
  • Elektriğin en yoğun kullanıldığı saatlerde tüketimi düşürme hedefi belirlenmesi
  • Düşük maliyetle elektrik üreten şirketlerin gelirlerine tavan getirilmesi
  • Petrol ve gaz şirketlerinden zorunlu katkı alınması
  • Enerji piyasasındaki şirketlere likidite sağlanması

AB üyesi ülkelerin enerji bakanlarının, daha önce belirlenen bu tedbirler ışığında ortak bir tutum belirlemeye çalışacağı bildirildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler