1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AB ülkeleri enerji krizi önlemlerini sürdürmeye çalışıyor

AB ülkeleri enerji krizi önlemlerini sürdürmeye çalışıyor

AB ülkeleri, bloğun yürütme organı tarafından geçen hafta öne sürülen acil durum önerilerini müzakere ediyor.

AB ülkeleri enerji krizi önlemlerini sürdürmeye çalışıyor

Enerji Günlüğü - AB ülkeleri enerji kriziyle mücadele konusunda önerilen blok çapında önlemlerin yanı sıra daha sert önlemler alma yoluna gidecek.

Avrupa Birliği’nin (AB) 27 ülkesi, bloğun yürütme organı tarafından geçen hafta öne sürülen acil durum önerilerini müzakere ediyor. Enerji bakanlarının 30 Eylül'deki toplantıda sunulan anlaşmayı onaylamasını sağlamayı hedefliyorlar.

AB ülkeleri, enerji şirketlerinden kendi beklenmedik kâr vergilerini tutabileceklerine ve Brüksel tarafından önerilen blok çapında önlemlerin yanı sıra daha sert önlemler alma seçeneğine ulaşabileceklerine dair garanti istiyorlar.

AB ülkelerinin “eşdeğer” ulusal önlemlere sahip olmaları durumunda, devletlerin AB'nin önerdiği beklenmedik kâr vergisini fosil yakıt şirketlerine uygulamaları gerekmeyecek. İtalya böyle bir vergiye sahip ülkeler arasında yer alıyor.

FOSİL YAKIT ŞİRKETLERİNE %33 BEKLENMEDİK KÂR VERGİSİ RİSKİ

Çek Cumhuriyeti tarafından hazırlanan teklifte, ülkelerin, tüketicilerin ve işletmelerin yükselen enerji fiyatlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için daha fazla nakit toplamak için tercih etmeleri halinde fosil yakıt şirketlerine önerilen yüzde 33'ün (AB önerisi) üzerinde beklenmedik bir kâr vergisi uygulayabilecekleri belirtildi.

Ayrıca üye devletlerin, AB'nin düşük maliyetli elektrik üreticilerinden elde edilen fazla geliri telafi etme planının, bu üreticilerin gelirlerini ulusal olarak daha da sınırlandırmalarını engellemeyeceğine dair garanti istedikleri bildirildi.

“ÜYE DEVLETLER ULUSAL KRİZ ÖNLEMLERİNİ SÜRDÜRMELİ”

Yine de değişebilecek olan teklif için AB, “Üye devletler arasında enerji üretim tesislerinin üretim karışımı ve maliyet yapısının büyük farklılıklar gösterdiği göz önüne alındığında, ulusal kriz önlemlerini sürdürmelerine veya uygulamaya koymalarına izin verilmelidir” dedi.

Brüksel ayrıca, enerji firmaları için acil durum likiditesi ve gaz fiyatlarını düşürme yolları da dahil olmak üzere gelecek hafta daha fazla acil AB önlemi için planlar hazırlayacak. Bazı AB yetkilileri, bunun AB ülkelerini bölebilecek bir tavan fiyat şeklini alacağından şüpheliydi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler