1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB, Rus gazı yerine güneş ve rüzgar yatırımlarını arttırmalı

AB, Rus gazı yerine güneş ve rüzgar yatırımlarını arttırmalı

Avrupa ülkelerinin yerel, uygun fiyatlı enerjiyi güvence altına almak için her yıl dört kat daha fazla güneş ve üç kat daha fazla rüzgar kurulumu yapmaları gerekiyor.

AB, Rus gazı yerine güneş ve rüzgar yatırımlarını arttırmalı

Enerji Günlüğü - Rus gaz arzının tamamen kesilmesi halinde Avrupa’nın rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, elektrifikasyon ve enerji verimliliğine yönelmesi gerektiği kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin, enerji ve iklim hedeflerini tehlikeye atmadan 2022 kışıyla ve 2025 yılına kadar Rus gaz arzının tamamen kesilmesiyle nasıl başa çıkabileceğini inceleyen  "İklim Eylemi yoluyla AB Enerji Güvenliğini Sağlamak" (Delivering EU Energy Security through Climate Action) başlıklı rapor bugün yayınlandı. Rapora göre, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, elektrifikasyon ve enerji verimliliğine yönelmek, Avrupa'nın bu krizden enerji güvenliği konusunda daha güçlü ve iklim değişikliğiyle mücadelede lider olarak çıkmasına yardımcı olacak. Bununla birlikte, Avrupa ülkeleri, Avrupa için yerel, uygun fiyatlı enerjiyi güvence altına almak için her yıl dört kat daha fazla güneş ve üç kat daha fazla rüzgar kurulumu yapmak zorunda kalacak.

DOĞAL GAZDA BÜYÜK YATIRIMLARA GEREK YOK

Rapora göre, doğal gaz altyapısında büyük çaplı yeni yatırımlara gerek yok. Yeni LNG terminalleri, ekonomik açıdan karlı olabilmesi için 10 yıldan fazla süreye ihtiyaç duyar; ancak AB'nin doğal gazı 2030 yılına kadar yaklaşık %30 (116bcm) azaltma planı olduğu için 2025 yılından sonra bu varlıkların kullanımı elverişsiz hale gelecek.  

Öte yandan 2022 veya 2025 yılına kadar yerli doğal gaz üretimini artırmak için somut seçenekler yok. Yeni yüzer LNG terminalleri bir miktar ek tedarik sağlayabilir, ancak doğal gaza mecbur kalmamak için süreli sözleşmeler yapılmalı.

AVRUPA’DA KÖMÜR KULLANIMI KAÇINILMAZ

Doğal gaz arzının azalması nedeniyle, Avrupa’da geçici olarak kömür kullanımı kaçınılmaz. Rus gazı tamamen kesilirse, bu kış hanelere arzı sürdürmek için fabrikaların kapatılması ve personelin izne çıkarılması gerekebilir. Gaz talebini azaltmak için birçok araç mevcut olsa da, tam bir kesinti Avrupa'yı enerji ihtiyacını karşılayacak yeterli arzdan yoksun bırakacak. 

BİROL: AVRUPA SEÇİM YAPMAK ZORUNDA DEĞİL

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr Fatih Birol, raporun önsözünde yaptığı değerlendirmede, “IEA'nın defalarca altını çizdiği gibi, Avrupa ve dünya, günümüzün enerji güvenliği krizi ile iklim krizi arasında seçim yapmak zorunda değil. Rusya'dan kaybedilen arzın, bazı durumlarda başka yerlerdeki fosil yakıt üretimindeki kısa vadeli artışlarla değiştirilmesi gerekirken, her iki krize de kalıcı çözüm, enerji verimliliğine, yenilenebilir enerji kaynaklarına  ve diğer temiz teknolojilere yapılan yatırımların büyük ölçekli ve hızlı bir şekilde artırılmasıdır" ifadelerini kullandı. 

KARAR VERİCİLER İÇİN 6 ÖNERİ

Rapor, karar vericiler için altı öneride bulunuyor. Bunlar:

- Rüzgar ve güneş enerjisi projeleri için hızlandırılmış izin süreçlerinin uygulanması,

- Enerji verimliliğini artırmak için kamu yararının öne çıkarılması ve finansman programlarından yararlanılması,

- Sanayide elektrifikasyonun hızlandırılması,

- Güçlü bir ekipman ve tedarik politikasının hazırlanıp uygulamaya koyulması,

- Yenilenebilir enerji projeleri ve haneler için ısı pompası kurulumu konularında insan kaynağını geliştirilmesi,

- Kısa süreli sözleşmelerle, geçici olarak Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Üniteleri  (FSRU) ile gaz yatırımlarının sınırlandırılması.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler