1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa gaz tüketimini yüzde 15 azaltacak

Avrupa gaz tüketimini yüzde 15 azaltacak

Doğal gaz tüketiminin yüzde 15 azaltılmasında anlaşan AB üyesi ülkeler, alarm durumunda zorunlu tüketimde istisnalar uygulayacak.

Avrupa gaz tüketimini yüzde 15 azaltacak

Enerji Günlüğü - AB üyesi ülkeler, 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasında doğal gaz taleplerini kendi seçecekleri önlemlerle düşürecekler. 

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin enerji bakanları Brüksel'de bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Rusya'dan enerji ithalatının azaltılması için bu kış doğal gaz tüketiminin gönüllü olarak yüzde 15 azaltılmasında anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Buna göre, üye ülkeler kendi seçecekleri tedbirler ile 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 arasında doğal gaz tüketimlerin geçtiğimiz 5 yılın ortalamasına göre yüzde 15 azaltacaklar.

ALARM DURUMUNDA ZORUNLU HALE GELECEK

Açıklamaya göre üye ülkeler ayrıca, gaz talebinin azaltılmasının hangi hallerde zorunlu hale gelmesi gerektiğin ortaya koyan alarm sistemi üzerinde de görüş birliğine vardılar. Bu alarmın verilmesi durumunda gaz talebinin azaltılması zorunlu hale gelecek. Ancak zorunlu gaz talep indirim hedefinde ülkelerin özel durumlarını yansıtacak bazı istisnalar belirlendi. Diğer üye ülkelerin gaz şebekelerine bağlı olmayan ülkeler zorunlu gaz indirimlerinden muaf tutulacak.

YUNANİSTAN’DA GAZ KISAN SEKTÖRLERE AB ÖDEME YAPSIN ÖNERİSİ

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Avrupa'nın azalan gaz tedariki ile başa çıkma çerçevesinde kış dönemi için gaz tüketimini kısma planına uyan sektörlere Avrupa Birliği'nin telafi ödemesi yapmasını önerdi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e mektup gönderen Mitsotakis, doğal gaz ve elektrik tüketimlerini kısan sektörlere yönelik bir telafi mekanizması önerdi.  Mitsotakis, "Gaz tüketimini kısan işletmelere mali teşvik ödemesi yapılmasının sektörden güçlü ve büyük bir yanıt gelmesinin yolun açması büyük olasılık" dedi. 

Yunanistan, enerji ihtiyacının yüzde 40'ını doğalgazdan karşılıyor.  

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler