1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB kurtarma paketi yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılmasına odaklanacak

AB kurtarma paketi yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılmasına odaklanacak

Korona krizi sonrası Avrupa ekonomisinin toparlanması için hazırlanan AB kurtarma paketi renovasyon, yenilenebilir enerji, hidrojen enerjisi, temiz ulaşım ve dairesel ekonomi konularına odaklanacak.

AB kurtarma paketi yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılmasına odaklanacak

Enerji Günlüğü - Korona krizi sonrası Avrupa ekonomisinin toparlanması için hazırlanan AB kurtarma paketi renovasyon, yenilenebilir enerji, hidrojen enerjisi, temiz ulaşım ve dairesel ekonomi konularına odaklanacak.

Avrupa Birliği (AB), yeni tip koronavirüsü Covid-19 nedeniyle oluşan krizin ekonomik yansımalarıyla mücadele etmek amacıyla hazırladığı kurtarma paketini 2021-2027 yılları için AB bütçesinin güncellenmiş taslak önerisiyle birlikte kamuoyuyla paylaştı. Avrupa Komisyonu, AB'nin uzun dönem bütçesinin 1,1 trilyon euro olmasını ve 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma enstrümanı kurulmasını teklif etti.

Bu iki unsur, Yeşil Anlaşma (“iyileşme paketi”) ve birlik içindeki uyumun artırılmasını amaçlayan AB bütçesi doğrultusunda, ekonomik iyileşmeye rehberlik etmek için 27 AB ülkesinde iklim dostu teknolojiler, dijital alanlar, stratejik yatırımlar ve ekonomik reformlar desteklenecek. Kurtarma paketi renovasyon, yenilenebilir enerji, hidrojen enerjisi, temiz ulaşım ve dairesel ekonomi konularına odaklanıyor.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, planı tanıttığı konuşmasında, toparlanma için kullanılacak toplam fon değerinin daha önce onaylanan toplam 540 milyar avroluk kredi paketiyle birlikte 2,4 trilyon euro olacağını söyledi.

AB EKONOMİLERİNE 750 MİLYAR EURO FON

AB Komisyonu korona krizi sonrası Avrupa ekonomisinin toparlanması için Next Generation EU adı altında açıkladığı 750 milyar euroluk yardım planının 500 milyar euroluk kısmı hibe, 250 milyar euroluk kısmı ise kredilerden oluşacak.

AB Komisyonu'nun teklif ettiği fonun, salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya'ya 81,8 milyar euroluk hibe ve 90,9 milyar euroluk kredi, İspanya'ya 77,3 milyar euro hibe, 63,1 milyar euro kredi ve Fransa'ya 38,7 milyar euro hibe sağlaması planlanıyor. 

Üye ülkelerin toparlanma sürecini desteklemek, özel sektör yatırımlarını teşvik ederek AB ekonomisini canlandırmak ve pandemiden çıkarılan derslerle sağlık sistemini güçlendirmek olmak üzere 3 temel direk üzerine inşa edilen Next Generation EU planı ile; Avrupa'da "tek pazar" yapısının korunması, yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılması ve birliğin küresel bir aktör olarak rolünün sağlamlaştırılması hedefleniyor.

AB devlet ve hükümet başkanlarının, 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Avrupa Konseyi’nde, Avrupa Komisyonu’nun teklifini görüşmesi bekleniyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler