1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa kurtarma paketinde anlaştı

Avrupa kurtarma paketinde anlaştı

Korona krizi sonrası Avrupa ekonomisinin toparlanması için hazırlanan ve yeşil dönüşümün hızlandırılmasına odaklanan 750 milyar euro değerindeki AB kurtarma paketinin 390 milyarı hibeler, 360 milyarı kredilerden oluşacak.

Avrupa kurtarma paketinde anlaştı

Enerji Günlüğü - Korona krizi sonrası Avrupa ekonomisinin toparlanması için hazırlanan ve yeşil dönüşümün hızlandırılmasına odaklanan 750 milyar euro değerindeki AB kurtarma paketinin 390 milyarı hibeler, 360 milyarı kredilerden oluşacak.

Yeni tip koronavirüsü Covid-19 krizi nedeniyle resesyon tehdidiyle karşı karşıya kalan AB ülkelerine yardım edilmesini öngören fonun kurulması için 27 AB ülkesi onay verdi.  Dört gün süren görüşmelerin ardından kabul edilen 2021-2027 dönemi için kurtarma planı ve çok yıllı mali çerçeveye göre AB yedi yıllık toplam bütçesini 1 trilyon 824,3 milyar euro olarak belirlerken, ortak toparlanma fonu için bu bütçeden 750 milyar euro aktaracak. Avrupa Komisyonu'nun 500 milyar eurosu hibelerden, 250 milyar eurosu kredilerden oluşan toplam 750 milyar euroluk orijinal teklifi 390 milyarı hibeler, 360 milyarı kredilerden oluşacak şekilde revize edildi. 

Tutumlu dörtlü diye anılan İsveç, Danimarka, Avusturya ve Hollanda; Finlandiya ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 500 milyar euroluk prototip hibe planına karşı çıkmıştı. Dörtlü, 375 milyar euronun üzerine çıkamayacaklarını açıkça belirtirken, İspanya ve İtalya gibi ekonomik anlamda pandemiden çok etkilenen Akdeniz ülkeleri ise 400 milyar euronun üstünden pazarlık etmişti.

PAKETİN TAMAMI TAHVİL PİYASALARINDAN FONLANACAK

Yeni teklife göre paranın harcanması konusundaki ulusal planların AB hükümetlerinin nitelikli çoğunluğu tarafından onaylanması gerekecek. Üye ülkeler, bütçeye milli gelirlerinin yüzde 1,4'ü oranında katkı verecek. Hâlihazırda açıkta 54 milyar avro borcu bulunan AB, 750 milyar euroluk toparlanma paketinin tamamını tahvil piyasalarından fonlamayı tasarlıyor. Bu gerçekleştiği takdirde AB, uluslarüstü kurumlar arasında açık ara farkla en büyük borç ihraççısı olacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler