1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB liderleri tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varamıyor

AB liderleri tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varamıyor

AB ülkeleri doğal gazda tavan fiyat konusunda anlaşmaya varamıyor. Almanya, Hollanda ve Danimarka tavan fiyat uygulamasına karşı çıkıyor.

AB liderleri tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varamıyor

Enerji Günlüğü - AB ülkeleri doğal gazda tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varmadıkları için Prag’da bir araya geldi. Avrupa Komisyonu blok tarafından enerji kriziyle mücadele kapsamında ortak borçlanma önerisinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, 27 ulustan oluşan bloğu resesyona iten ve AB'nin el üstünde tutulan tek pazarını bozmakla tehdit eden enerji fiyatlarındaki artışı frenlemek amacıyla Prag'da bir araya geldi. Cuma günü somut önlemler alma ihtimalinin düşük olduğunu ifade eden AB, enerji ve maliye bakanlarına mevcut birkaç çözümden hangisini daha fazla takip edeceklerini belirtmeleri gerektiğini söyledi.

AB ülkelerinin her birinin farklı enerji ihtiyaçları, tedarikçileri ve enerji piyasaları olması sebebiyle çözüm bulmanın zor olduğu düşünülüyor. Rusya'nın gaz arzındaki düşüş ve bunun sonucunda enerji fiyatlarındaki artış bazı ülkeleri diğerlerinden daha fazla etkiledi.

15 AB ülkesi doğal gaz için bir tavan fiyat istemesine rağmen halen bunun nasıl yapılması gerektiğine dair ayrıntılar üzerinde anlaşamıyorlar. Almanya, Hollanda ve Danimarka, böyle bir önlemin piyasayı bozacağından ve ülkelerini çalışır durumda tutmak için ihtiyaç duydukları gazı satın almalarını zorlaştıracağından endişe ederek tavan fiyatlara karşı çıkıyor.

ENERJİ KRİZİYLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN ORTAK BORÇLANMA ÖNERİSİ

Rusya'nın Avrupa'ya gaz dağıtımını durdurmasının ardından gaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan artış, enflasyonu yüzde 10'luk rekor seviyelere yükseltti. Bu durum dik faiz artışlarına yol açarak AB'nin yaşam maliyeti krizini de tetikledi.

Enerji fiyatlarındaki artış aynı zamanda işletmeleri ve işleri yok etmek ve insanları kış aylarında evlerini ısıtmak için mücadele etmekle tehdit ettiğinden, AB hükümetleri, enerji krizinin hanelere ve şirketlere etkilerini en aza indirgemek için uğraşırken Almanya, geçen hafta şirketler ve haneler için 200 milyar avroya kadar bir destek programı açıkladı. Berlin’in planının, AB'deki paydaşlarından sert eleştiriler aldığı bildirildi.

Almanya’nın destek programı, Avrupa Komisyonu yetkililerini, enerji kriziyle başa çıkmak için kullanılabilecek fonlar oluşturmak için blok tarafından yeni ortak borçlanma önermeye sevk etti. Ancak bazı kuzey Avrupa ülkeleri isteksiz ortak borçlanma hususunda isteksiz görünüyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler