1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB Rus doğal gaz boru hattı altyapısını korumak için çabalıyor

AB Rus doğal gaz boru hattı altyapısını korumak için çabalıyor

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, “Avrupa'nın enerji altyapısında herhangi bir kasıtlı kesinti kabul edilemez” dedi.

AB Rus doğal gaz boru hattı altyapısını korumak için çabalıyor

Enerji Günlüğü - AB ülkeleri, Rus doğal gaz boru hattına gerçekleşen sızıntıların ardından doğal gaz altyapısını korumak üzere çalışıyor.

AB ülkelerinin, Rusya’dan Almanya’ya gaz sevkiyatı yapılan boru hattında gerçekleşen sızıntıların ardından sabotaj ihtimali üzerinde durduğu ve kritik altyapıyı sabotajdan korumak için çabaladığı bildirildi.

Rus doğal gaz boru hattında gerçekleşen sızıntıların “kasıtlı eylemler” olduğunu söyleyen Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen “Bu bir kaza değil" dedi. Frederiksen, durumun olabildiğince ciddi olduğu konusunda uyarı yaptı. İskandinav sismik istasyonları ise sızıntıların başladığı sıralarda bölgede patlamalar tespit etti.

Öte yandan diğer boru hatları veya LNG terminallerinin güvenliğinden endişe duyulduğu için Avrupa'da gaz fiyatlarının yeniden yükseldiği bildirildi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Baltık Denizi'ndeki patlamalar ve gaz sızıntısının, Danimarka hükümeti ve müttefiklerini derinden endişelendirdiğini belirterek “Bu uluslararası bir mesele ve olaya neyin sebep olduğunu bulmak için yakın temas halinde olmamız çok önemli” şeklinde konuştu.

AB’NİN SIZINTILARA KARŞI TEPKİSİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Avrupa'nın aktif enerji altyapısında herhangi bir kasıtlı kesintinin kabul edilemez olduğunu ve mümkün olan en güçlü tepkiye yol açacağını" söyledi.

Norveç petrol ve gaz platformlarında tanımlanamayan insansız hava araçlarının tespit edildiği konusunda uyarırken, Avrupa'daki ülkeler artık boru hatlarını, kablolarını, sondaj platformlarını ve LNG terminallerini güvence altına almak için çabalıyor. Norveç’in, platformlarının etrafındaki güvenlik uyarı seviyesini yükselttiği aktarıldı.

Patlamaların, Norveç'i Baltık Denizi üzerinden Polonya'ya bağlayan yeni bir boru hattının Salı günü resmi açılışından hemen önce gerçekleştiği bildirildi. Sızıntılardan doğrudan etkilenen ülkelerden yetkililer, saldırılardan kimin sorumlu olduğunu söylemek için henüz kesin bir kanıt bulunmadığını ifade etti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler