1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB, temiz teknoloji üretimini arttıracak

AB, temiz teknoloji üretimini arttıracak

AB Komisyonu, Avrupa’yı net sıfıra giden yolda temiz teknoloji ve endüstriyel inovasyonun merkezi haline getirmek amacıyla Şubat ayına kadar Net-Sıfır Sanayi Yasası hazırlayacak.

AB, temiz teknoloji üretimini arttıracak

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), yeşil rekabet gücünü artırmak için Net-Sıfır Sanayi Yasası'nı açıklayacak. Yasa ile AB'nin tamamında temiz teknoloji geçişi desteklenecek.

Küresel rekabet gücünü göz önünde bulunduran AB Komisyonu, devlet yardımı ve Avrupa Egemenlik Fonu (European Sovereignty Fund) ile desteklenen yeşil endüstrisi için işleri “hızlandıracak ve basitleştirecek" Net-Sıfır Sanayi Yasası'nı hazırlayacak. Avrupa Komisyonu'nun 1 Şubat'ta açıklayacağı teklif, 9-10 Şubat tarihlerinde düzenlenecek özel bir Avrupa Konseyi toplantısında ele alınacak.

“PLAN AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLARI DENGELEYECEK”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’yı net sıfıra giden yolda temiz teknoloji ve endüstriyel inovasyonun merkezi haline getirme planlarını Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda açıkladı. Komisyon Başkanı, düzenleyici çerçeve, finansman, beceriler ve ticaret olmak üzere dört ayaklı bir bir Yeşil Mutabakat Sanayi Planı’na atıfta bulundu.

Von der Leyen, AB fonlarının AB'nin tamamında temiz teknoloji geçişini destekleyeceğini ve 27 AB ülkesi arasındaki farklılıklarını dengeleyeceğini açıkladı.

DUYURU ABD VE ÇİN’E YANIT MI?

Bu duyuru yaygın olarak ABD'nin Enflasyon Azaltma Yasası'na (IRA) ve Çin'den gelen meydan okumalara bir yanıt olarak yorumlandı ve bazıları tarafından zirveye doğru bir yarış olarak adlandırıldı. Ancak uzmanlar, AB'nin iklim ve büyüme stratejisinin mimarisi olan AB Yeşil Anlaşması'nın, IRA'dan bağımsız olarak yeni dünyada başarılı olmak için sağlam ve dayanıklı bir temel oluşturduğunu ve geçmişe bakıldığında "aslında AB'ye büyük bir iyilik yapmış olabileceğini" savunuyor.

Hem NextGenerationEU (AB'nin 800 milyar euroluk COVID kurtarma fonu) hem de REPowerEU (AB'yi Rusya'dan doğal gaz ithalatından bağımsız hale getirmeyi amaçlayan acil müdahale paketi), yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere net sıfıra ulaşmak için hayati önem taşıyan sektörleri desteklemek için gerekli koşulları yarattı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler