1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yeni Yeşil Mutabakat: Gerçek mi balon mu?

Yeni Yeşil Mutabakat: Gerçek mi balon mu?

ABD’deki The Atlantic gazetesinin internet sitesinde yer alan bir makaleye göre, tüm dünyada iklim politikalarını yeniden şekillendiren ‘Yeşil Mutabakat’ aslında zayıf temeller üzerine kurulu.

Yeni Yeşil Mutabakat: Gerçek mi balon mu?

Enerji Günlüğü - ABD’deki The Atlantic gazetesinin internet sitesinde yer alan bir makaleye göre, tüm dünyada iklim politikalarını yeniden şekillendiren ‘Yeşil Mutabakat’ aslında zayıf temeller üzerine kurulu. 

Robinson Meyer imzalı makalede 2018’de ortaya konan mutabakatın, hem ABD’de hem Avrupa’da, pek çok iklim ve çevre koruma örgütünün yanı sıra her görüşten politikacının desteğini aldığı ifade edildi. Bu kadar desteğe rağmen mutabakatın neredeyse hiçbir somut adım içermediğine dikkat çekilen makalede, mutabakatla ilgili hiçbir yasa taslağı veya çerçevesini belirleyen resmi bir belge bulunmadığı kaydedildi. 

Herkesin iklim değişikliği konusunda hükümetten beklenti içinde olduğu, en geç 2030’a kadar ABD’yi daha sıcak bir iklime hazır hale getirmesini beklediğini kaydeden Robinson, küresel anlamda sağlık hizmetleri, işçilerin sendikalaşma hakları ve konut sahibi olma konularında eşitlik taleplerinin ‘toplum, bireyler ve devlet arasındaki sözleşmenin baştan sona yenilenmesi anlamına geleceğini belirtti. 

Dünyanın kıt kaynaklarının tüm bu eşitlik taleplerine yetmeyeceğini anlatan makalede, sanayinin yıkılıp alım garantili, yeşil vergilerle donatılmış farklı bir oluşuma evrilmesi gerektiği kaydedildi. 

Elektrikli otomobillerin mutabakattaki rolü, hükümetlerin bu değişimdeki rolleri ve projelerin nasıl fonlanacağıyla ilgili soruların cevapsız kaldığına dikkat çekilen makalede, bu sorunların kısa vadede hızla çözümünün imkansız olduğu ve herkesin bunu gözardı ettiği vurgulandı.

MEHMET DAYIOĞLU - ENERJİ GÜNLÜĞÜ

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler