1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ABD enerji sektörü sıfır emisyon hedefine yaklaşıyor

ABD enerji sektörü sıfır emisyon hedefine yaklaşıyor

ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası'nın yıldönümünde, küresel rekabetin arttığı ve diğer ülkelerin yeşil sanayi politikalarını hızlandırmasıyla küresel bir 'zirve yarışı'nın başladığı kaydedildi.

ABD enerji sektörü sıfır emisyon hedefine yaklaşıyor

Enerji Günlüğü - ABD enerji sektörünün 2035 yılına kadar %63-87 oranında sıfır ve düşük emisyonlu kaynaklardan oluşacağı tahmin ediliyor.

16 Ağustos 2022'de ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin temiz enerji dönüşümüne 369 milyar ABD doları yatırım yapmak üzere Enflasyonu Düşürme Yasasını (Inflation Reduction Act, IRA) imzaladı. Enflasyon Azaltma Yasası'nın kabulü ve temiz enerji üretimine yönelik sübvansiyonlarıyla ABD’nin, yeşil hidrojen, deniz üstü rüzgar üretimi, alüminyum ve yeşil çelik gibi küresel temiz teknoloji fırsatları için hızla artan bir rekabet gücü haline geldiği kaydedildi. IRA kaynaklı üretim patlaması ve endüstri vergi kredileri istihdam yaratmanın ötesinde ABD endüstrisini küresel olarak maliyet açısından daha rekabetçi hale getiriyor. Bu durum, diğer büyük ekonomilerin de değişen küresel temiz enerji ekonomisinde sektörlerinin rekabetçi kalmasını sağlamak için benzer yaklaşımları benimsemesiyle küresel bir 'zirve yarışı' başlattı.

EMİSYON AZALTIM HIZI İKİ KATINA ÇIKTI

ABD'nin emisyon azaltım hızının iki katına çıkarılmasıyla, her ne kadar 2030 Paris taahhüdünün altında kalacağı ön görülse de, 2030 yılına kadar emisyonların %42 oranında azaltılması olası görünüyor.

GÜNEŞ VE RÜZGAR KAPASİTELERİ ARTACAK

Temiz enerji kullanımının artırılmasıyla, enerji sektörünün 2035 yılına kadar %63-87 oranında sıfır ve düşük emisyonlu kaynaklardan oluşacağı tahmin ediliyor. 2022 ve 2027 yılları arasında ABD'nin yıllık rüzgar ve güneş PV kapasitesi ilavelerinin %75 oranında artacağı belirtiliyor. 

RÜZGAR KURULU GÜCÜ İKİ KAT ARTACAK

Bloomberg de ABD'deki rüzgar enerjisi konusunda iyimser: IRA'nın ardından ABD'nin " 2030 yılına kadar kümülatif kurulu rüzgar kapasitesini iki katına çıkaracağını ve şu an ile on yılın sonu arasında 111 GW kara kapasitesi ekleyeceğini" tahmin ediyor.

ABD deniz üstü rüzgâr yatırımları 2022'de bir önceki yıla göre üç katına çıkarken, Güneş Enerjisi Endüstrileri Birliği ve Wood Mackenzie sadece güneş enerjisi sektöründeki yatırımların önümüzdeki on yıl içinde üç katına çıkarak 200 milyar dolardan 600 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor .

ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞLARI ARTACAK

Dokuz araştırma ekibi tarafından yapılan bir analiz, %22-%43 referans senaryosuna kıyasla, IRA'nın bir sonucu olarak elektrikli araçların 2030 yılına kadar yeni hafif hizmet araç satışlarının %32-%52'sini oluşturacağını öngörüyor.

IRA İLE İSTİHDAM ARTTI

IRA'nın yürürlüğe girmesinden bu yana, temiz enerjiye yapılan yatırımlarla 170 binden fazla yeni iş imkanı yaratıldı. Massachusetts Amherst Üniversitesi , IRA'dan kaynaklanan yatırımların önümüzdeki on yıl boyunca yılda ortalama 912.000 yeni iş yaratacağını tahmin ediyor. Bu rakam 2032 yılına kadar temiz enerji dağıtımı ve üretimi, şebeke modernizasyonu ve kırsal elektrik kooperatifi kredileri ile toplamda yaklaşık beş milyon yeni ABD işi anlamına geliyor. 

Princeton Üniversitesi ve Dartmouth Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar da benzer bulgulara ulaştı ve IRA'nın 2035 yılına kadar sadece şebeke ölçekli güneş enerjisi ile ilgili yaklaşık 1,3 milyon ek iş talebini teşvik edeceğini tahmin ediyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler