1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD: Gaz Kıbrıs`taki birleşmeyi engellemesin

ABD: Gaz Kıbrıs`taki birleşmeyi engellemesin

Enerji Günlüğü - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın enerjiden sorumlu müsteşar yardımcısı Amos Hochstein, Kıbrıs'ta doğalgaz bulunmasının Ada'da yeniden...

ABD: Gaz Kıbrıs`taki birleşmeyi engellemesin

Enerji Günlüğü - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın enerjiden sorumlu müsteşar yardımcısı Amos Hochstein, Kıbrıs'ta doğalgaz bulunmasının Ada'da yeniden birleşmeyi engellememesi gerektiğini söyledi.

Amos Hochstein, Atina'da yayımlanan Ethnos gazetesine verdiği demeçte, Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki yeni enerji kaynakları konusuna değindi. Ada ve çevresinde yeni enerji keşiflerinin bölgedeki birçok ülke açısından oyunun kurallarının değiştiği anlamına geldiğini ifade eden Hochstein, bunun doğru şekilde değerlendirilmesi halinde işbirliğinin güçlendirilmesinde katalizör işlevi görebileceğini vurguladı.

ADA ÇEVRESİNDEN BEKLENTİLER YÜKSEK

Kıbrıs'ta keşfedilen hidrokarbon yataklarının niteliği ve miktarı konusunda halen kesinleşmemiş birçok noktalar bulunduğunu ifade eden Hochstein "Buna rağmen, hidrokarbonun sağlıklı bir şekilde idaresi sabit ekonomik ve ticari hesaplara dayanması nedeniyle Kıbrıs için olduğu kadar bölgedeki ülkeler için de en büyük beklentiyi sunuyor" dedi.

RUMLAR'IN KAYNAKLARI DEĞERLENDİRME HAKKI

Hochstein, ABD'nin, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum yönetiminin) kendisine ait Münhasır Ekonomik Bölgelerdeki (MEB) kaynaklarını değerlendirme hakkı" bulunduğu görüşünde olduğunu ifade etti. Ancak Hochstein, ülkesinin, bu kaynakların değerlendirilmesinden elde edilecek gelirin toplu bir çözüm çerçevesinde tüm Kıbrıslılara orantılı bir şekilde dağılması gerektiği görüşünü de açıkça ifade ettiğini söyledi.

DOĞALGAZ ADA'DA ÇÖZÜMÜ TEŞVİK EDEBİLİR

Kıbrıs'ta doğalgaz faktörünün, iki topluma olduğu kadar komşulara da sağlayacağı muhtemel ekonomik yararlar göz önüne alındığında Ada'daki sorunun çözümünde teşvik edici rol oynayabileceği görüşünü dile getiren Hochstein, taraflara gerginliğin artmasına neden olacak hareketlerden kaçınmaları çağrısında bulundu. Hochstein şunları söyledi:

"Hidrokarbon yatakları genellikle siyasi sınırları tanımaz ve bu nedenle bölgedeki ülkelerin sınır bölgelerindeki yatakları karşılıklı çekişmelerle değil, ortaklık kapsamında değerlendirmesi büyük önem taşıyor. Bu, her kaynağın tarafların azami yararına değerlendirilmesine yol açacaktır."

YENİ ENERJİ MERKEZİNİN ANAHTARI KIBRIS

Kıbrıs'ın, Doğu Akdeniz'in önemli bir enerji merkezine dönüşmesinde anahtar rol oynayabileceğini ifade eden Hochstein, ABD'nin şu anda Kıbrıs'la sürdürdüğü ilişkiyi "çok şey vaat eden stratejik ve gerçek bir işbirliği" olarak niteledi. Hochstein, bu ilişkinin Kıbrıs'ın bölgede gittikçe yükselen liderlik rolünü de kapsadığını belirtti. Hochstein, enerjide güvenliğin ve ikmal yollarındaki çeşitliliğin ABD'nin dış politikasının sabit hedefi olduğunu ifade ederek, enerji konusunda yatırımların maliyet ve çeşitliliği temelinde, komşularla ve ortaklarla işbirliğinin zorunlu olduğunu kaydetti.

DOĞU AKDENİZ'DE NEFES KESİCİ ANLAR

Kıbrıs'ta ve Doğu Akdeniz'de enerji güvenliğinin arttırılması ve iyi bir pazar oluşturarak istikrarın sağlanması çabalarının ABD'nin çıkarına olduğunu ifade eden Hochstein şu ifadeleri kullandı:

"Doğu Akdeniz'de nefes kesici anlar yaşıyoruz. ABD, bölgenin güvenliği, istikrarı ve ekonomik kalkınmasıyla ilgileniyor. Kıyı ülkeleri içerisinde Kıbrıs, İsrail, Türkiye, Yunanistan, Mısır ve Lübnan gibi ortaklarımız ve müttefiklerimiz bulunuyor. Genel olarak Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin enerji kaynaklarının ve taşınma yollarındaki çeşitliliğin sağlanmasına ilişkin çabalarını desteklemeye devam edeceğiz."

YUNANİSTAN'A KONUKSEVER BİR YATIRIM ORTAMI LAZIL

ABD'nin, Yunanistan'ın enerji planlarını desteklediğini de belirten Hochstein, ancak bu alandaki projelerin uzun zaman aldığının ve her zaman umut edilen sonucu vermediğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Hochstein, buna rağmen Yunanistan'ın ekonomik kalkınmada tüm alanlarda konuksever bir yatırım atmosferi yaratmaya ve özellikle enerji konusuna odaklanabileceği görüşünü dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler