1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. ABD İran yaptırımlarını yeniden uygulayacak

ABD İran yaptırımlarını yeniden uygulayacak

ABD, İran ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kaldırılan yaptırımları yeniden yürürlüğe soktuğunu açıkladı.

ABD İran yaptırımlarını yeniden uygulayacak

Enerji Günlüğü - ABD, İran ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kaldırılan yaptırımları yeniden yürürlüğe soktuğunu açıkladı.

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) İran'a 13 yıldır uyguladığı ve 18 Ekim'de sona erecek silah ambargosunu yenilememesini ve İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini askıya almasını gerekçe göstererek konseyin 2231 sayılı kararı ile kaldırılan tüm yaptırımların tekrar uygulanmasına imkan tanıyan mekanizmayı hayata geçirdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın Batılı ülkeler ile yapılan nükleer anlaşma olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nda (JCPOA) belirtilen yükümlülüklere uymadığını kaydederek,  ABD olarak BMGK tarafından iptal edilen yaptırımları bugünden itibaren tekrar aktif hale getirdiklerini açıkladı. Trump yönetimi, İran'ın Başkan Obama döneminde imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı'ndaki (JCPOA) "sorumluluklarını yerine getirmediği" gerekçesiyle anlaşmadan çekilmişti.

BM ülkelerine söz konusu yeni yaptırım kararlarına uyma çağrısı yapan Pompeo, BM ülkelerinin buna uymaması ve belirtilen konularda İran ile iş birliği yapması durumunda o ülkelere de yaptırım uygulayacağı tehdidinde bulundu. ABD, silah ambargosuna ek olarak, İran'ın Uranyum zenginleştirme ve işleme gibi faaliyetlerde bulunmasının yasaklanması ve balistik füze testi, geliştirmesi veya ilgili teknolojilerin transferinin durdurulmasını da talep ediyor.

AB YAPTIRIMLARI YENİDEN BAŞLATMA SÜRECİNİ BAŞLATMAYACAK

Öte yandan anlaşmanın tarafı olan Avrupa Birliği, ABD'nin İran ile 2015'te yapılan nükleer anlaşmadan çekildiği için bu ülkeye yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokulması sürecini başlatamayacağını bildirdi. JCPOA Ortak Komisyon Koordinatörü olan Josep Borrell yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin anlaşmadan çekildikten sonra JCPOA faaliyetlerinin hiçbirine katılmadığını belirterek "Bu nedenle ABD, JCPOA tarafı bir ülke sayılamaz ve BMGK'nın 2231 sayılı kararında geçen BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokulması sürecini başlatamaz." ifadesini kullandı.

Bu açıklamaya paralel olarak İngiltere, Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanları da ortak bir açıklama yaparak ABD'nin İran'a karşı BM yaptırımlarını yeniden başlatamayacaklarını bildirdiler.

İRAN: ABD’NİN TALEBİ KABUL GÖRMEDİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD'nin talebinin kimse tarafından kabul görmediğini ve uluslararası toplum karşısında yenilgiye uğradığını" kaydetti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler